Tizenkilenc milliárd forintos modernizálás a pécsi egészségügyben

Az elmúlt négy évben összesen valamivel több mint 19 milliárd forintos egészségügyi modernizálás valósult meg, illetve tart Pécsen - jelentette be pénteken a baranyai megyeszékhely alpolgármestere.

Csizi Péter (Fidesz) közölte: a modernizálási program - amely érintette-érinti a rendelőintézeteket, a pécsi klinikai intézményegységeket, a mentőállomást, a vérellátó központot - többnyire az Új Széchenyi Tervnek és a város saját forrásainak köszönhető. Az alpolgármester hangsúlyozta, már 2009-ben, amikor Páva Zsolt lett a polgármester, tudták, hogy az egyik legfontosabb fejleszteni való terület az egészségügyi ellátás, hiszen sok tízezer embert érint. Első lépésként megkezdték a rendelőintézetek felújítását és felszerelésüket a legmodernebb orvosi eszközökkel, 2010 után pedig még jelentősebb munkák kezdődtek el - idézte fel.

Csizi Péter kifejtette: a beruházások közül kiemelkedik a pécsi 400 ágyas klinika 13 milliárd forintos fejlesztése, amely felépítése, az 1960-as évek óta a legnagyobb változáson esik át. A javarészt uniós finanszírozású beruházás során korszerűsítik a teljes épületet és a város több pontján működő klinikákat, valamint sürgősségi betegellátó osztályt és oktatási központot hoznak létre.

Tavaly év végén már átadták a Nukleáris Medicina Intézetet és a Radiológiai Klinikát. A teljes projekt várható befejezése év végén várható. Megkezdődött a pécsi klinika onkoterápiás intézetének - jövő nyáron befejeződő - fejlesztése is. Egymilliárd forintból épül meg az Édesanyák útján egy új épület, további egymilliárdból a háromdimenziós sugárterápiához, a kezelések ellenőrzéséhez szükséges eszközöket vásárolnak, infúzió-összeállító rendszert vesznek, és informatikai korszerűsítéseket hajtanak végre - mondta az alpolgármester.

Idén nyáron fejeződik be az új regionális vérellátó központ modernizálása, amelyre hárommilliárd forintot költenek. A beruházásnak köszönhetően hatékonyabbá válik a vérkészítmények előállítása, az egészségügyi intézmények ellátása vérrel, és modern környezetben folyhat a véradás a Szentágothai Kutatóközpont mellett épülő 800 négyzetméteres komplexumban - ismertette.

A sürgősségi ellátás is fejlődik Pécsen, mivel a 400 ágyas klinika fejlesztése során sürgősségi betegellátó központot is kialakítanak az év végéig. Teljes felújításon esik át a mentőállomás, és új mentőautókat is vásárol a szolgálat uniós pénzből - tette hozzá az alpolgármester.

Csizi Péter kijelentette: az orvosszakmai vélemények szerint a több milliárdos felújításoknak köszönhetően a pécsi betegellátás színvonala ma már eléri, a még tartó fejlesztéseknek köszönhetően pedig még idén meg is haladja az európai átlagot.

| egészségügy, mentő, beruházás
2014-01-31 23:46:35

Web Design & Development Prowebshop