Az amerikai egészségügyi reform 2 millió állásnak megfelelő mértékben csökkentheti az összmunkaidőt

A Barack Obama elnök által kiharcolt egészségügyi reform 2017-ig 2 millió teljes munkaidős állásnak megfelelő mértékben csökkenti majd az amerikai foglalkoztatottak munkaidejét - közölte kedden a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO), amit a Fehér Ház cáfolt.

egészségügy, jog, USA, Obamacare | MTI Hírek11 | Pogár, D.
Az amerikai törvényhozás pártokon felül álló intézményének előrejelzése szerint az Obamacare néven emlegetett egészségügyi reformcsomag arra ösztönzi majd a munkaerő egy részét, különösképpen az alacsonyabb jövedelműeket, hogy csökkentsék a munkával eltöltött órák számát, annak érdekében, hogy megtarthassák a szövetségi költségvetésből folyósított egészségügyi támogatásokat. 2017-ben a CBO szerint azért várható ugrás ebben a tekintetben, mert ekkor lépnek életbe a 2010-ben elfogadott, de lépcsőzetesen bevezetett szabályozás erre ösztönző elemei.

A Fehér Ház kedden közleményben utasította vissza a CBO következtetéseit és arra mutatott rá, hogy a hivatal egy másik, a 2014 és 2016 közötti időszakra vonatkozó, ugyancsak friss jelentésében azt jósolta, hogy a reform fel fogja lendíteni a foglalkoztatást. Az amerikai elnöki hivatal rámutatott, hogy a két előrejelzés megállapításai ellentmondanak egymásnak.

A CBO kedden kiadott jelentése szerint 2024-re 2,5 millió teljes idejű munkahelynek megfelelő idővel csökken majd az amerikai alkalmazottak "munkaerő-piaci részvétele". A hivatal egy korábbi előrejelzésében úgy vélekedett, hogy 2021-ig 800 ezerrel kevesebb teljes munkaidejű állás lesz az Egyesült Államokban.

A foglalkoztatás növekedésének lelassulása és az egészségügyi reform összefüggésére rávilágító jelentés várhatóan újabb politikai összecsapásokhoz szolgáltat majd alapot az idei, "félidős" választási évben, amikor a szövetségi képviselőház egészéről és a szenátus egyharmadáról voksolnak majd az amerikaiak. A novemberi választásokon dől majd el, hogy az Obama-elnökség hátralévő éveiben melyik párt ellenőrzi majd a kongresszus két házát (szenátusban jelenleg a demokraták, a képviselőházban pedig a republikánusok vannak többségben.)

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke közleményt adott ki, amely szerint az Obamacare bizonytalanságot teremt a kisvállalkozások számára, csökkenti a fizetéseket és megnehezíti az újabb alkalmazottak felvételét.

A republikánusok 2012-ben megpróbálták a legfelsőbb bíróság által alkotmányellenesnek nyilváníttatni a csomagot, majd a kísérlet kudarca nyomán Mitt Romney, a párt elnökjelöltje kilátásba helyezte, hogy a Fehér Házba jutva vissza fogja azt vonatni.

Tavaly a republikánusok költségvetési eszközökkel próbálták meg megakadályozni a reform újabb elemeinek bevezetését, ami részlegesen több mint két hétre lebénította a szövetségi kormány működését.

Az Obamacare a közvélemény-kutatások szerint népszerűtlen az amerikaiak körében. Októberben botrányt robbantott ki, hogy súlyos műszaki nehézségekbe ütközött az újonnan jelentkezőknek az egészségügyi rendszerhez történő internetes csatlakozása.

| egészségügy, jog, USA, Obamacare
2014-02-04 23:35:20
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop