Üdvözli az MMSZ EDDSZ a bérpótlék emelését a szociális szférában

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MMSZ EDDSZ) elnöke üdvözli a januártól hatályos, a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók bérpótlékának emelését.

MMSZ, EDDSZ, bér, egészségügy, szociális | MTI Hírek11
Erről Cser Ágnes, az MMSZ EDDSZ elnöke beszélt pénteken Budapesten, miután ismét tárgyalt a kormány képviselőivel az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi).

Fülöp Attila, a tárca család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára a tárgyalási forduló után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hétfőn jelent meg az a rendelet, amely - az eddigi tárgyalásokkal és a vállalt kormányzati szándékkal összhangban - januártól rendezi a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók béremelését.

Ez az ágazat bérpótlék 6-17 ezer forint között változik, mértéke pedig függ a munkában eltöltött évektől és a képesítéstől. A bérpótlék a márciusi fizetéssel érkezik, de január 1-ig visszamenőleges - ismertette. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ez a bérpótlék nem csak az állami vagy önkormányzati, hanem az egyházi és civil fenntartású intézményekben foglalkoztatottakra is vonatkozik.

Fülöp Attila elmondta még, döntés született arról, hogy a szociális életpálya munkacsoport mellett öt területen további szakmai munkacsoportok alakulnak. Ezek a bér és béren kívüli juttatások, a képzés és továbbképzés, az egészség- és munkavédelem, a szakmatámogató jogszabályi környezet felülvizsgálatát és az érdekegyeztetés hivatalos továbbvitelét fedik le.

Cser Ágnes a bérpótlék emelésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ez nagy mértékben segíteni fogja az ágazatban foglalkoztatottakat. Az elnök is felhívta a figyelmet arra, hogy ez a bérpótlék-emelés nem csak az állami és önkormányzati fenntartású intézmények munkavállalóira vonatkozik.

Az érdekvédelmi vezető elmondta még, hogy a gyermek- és ifjúságvédelemben pedagógusi munkakörben dolgozókra a pedagógusbérek vonatkoznak.

Üdvözölte továbbá, hogy a szociális életpálya munkacsoport aktív munkája mellett a kormány folytatja az érdekképviselettel a sztrájktárgyalásokat, így lehetőség lesz arra, hogy a szociális ágazatban foglalkoztatottak egy kiszámítható, tervezhető életpályát választhassanak maguknak.

A januártól hatályos bérpótlékemelés körülbelül 90 ezer munkavállalót érint.

| MMSZ, EDDSZ, bér, egészségügy, szociális
2014-02-10 08:17:24
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop