Kevesebb orvos, de több ápoló és gyógyszerész menne külföldre

Csökkent a kivándorlást tervező orvosok száma, viszont az ápolók, gyógyszerészek és fogorvosok közül többen dolgoznának külföldön - írja hétfői cikkében a Magyar Hírlap az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva.

Az egy évvel korábbihoz képest 111 fővel kevesebb, összesen 1950 egészségügyi dolgozó igényelt hatósági bizonyítványt a határon túli munkavállaláshoz.

A patikusok és fogorvosok esetében azonban nem fordult meg a tendencia, az előbbiek közül 263, a gyógyszerészek köréből 77 esetben fordultak a hatósághoz, ami húszszázalékos növekedés 2012-höz viszonyítva. Emelkedett a külföldre távozó ápolók száma is, közülük 536-an igényelték a szükséges dokumentumokat, a tavalyelőtti 518 és a két évvel ezelőtti 314 kérelemmel szemben.

Tavaly százhússzal kevesebb szakorvos váltotta ki hatósági bizonyítványát, a legtöbben a háziorvosok közül fordultak a hivatalhoz. A szakvizsgával rendelkezők közül elsősorban a belgyógyászok (68), az aneszteziológusok (56), a sebészek (48), a
csecsemő- és gyermekgyógyászok (35), a szülész-nőgyógyászok (33) és a kardiológusok (23) igényelték a dokumentumot.

A külföldi munkát kereső egészségügyi dolgozók számára tavaly már egyértelműen Németország volt a legfelkapottabb célpont, korábban Nagy-Britannia vezette a listát a cikk szerint.
| orvos, ápoló, külföldi munkavállalás, egészségpolitika
2014-03-04 04:02:41
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop