Emmi: egyetlen kórház sem fog "bedőlni"

Egyetlen kórház sem dőlt be, és nem is fog a jövőben sem, ezért az egészségügyért felelős államtitkárság visszautasít minden tudatos rémhírterjesztést - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az elmúlt négy esztendőben tudatos konszolidáció zajlott az egészségügyben, mely hozzájárult az adósságállomány csökkentéséhez. Emlékeztetnek, hogy több mint 300 milliárd forintot meghaladó fejlesztés történik az egészségügyi intézményekben, közel négyszáz uniós fejlesztési program zajlik vagy már be is fejeződött országszerte.

A Népszabadság keddi száma írt arról, hogy kéttucatnyi kórház dőlhet be. Az eladósodottságuk ismert adatai és a számviteli törvény előírásai arra utalnak, hogy már tavasszal kéttucat kórház kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja megvenni a napi működéshez szükséges gyógyszereket, gyógyítási anyagokat és a közüzemi szolgáltatásokat - olvasható a lapban.

Az államtitkárság közleménye emlékeztet arra, 2010-ben nem csak egy összeomlás szélén álló egészségügyet örökölt az új kormány, hanem még azt sem lehetett pontosan megmondani, hogy mennyi az intézmények adósságállománya. A 2002-2010 közötti időszak 1000 milliárdos hiányával szemben az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) most egyensúlyban van.

Felmérték, mennyi a kórházak adósságállománya, az intézmények azóta folyamatosan jelentenek. A tőke adósságállományát teljes egészében konszolidálta a kormány, ugyanakkor az adósságállomány megszüntetéséért a kórházak maguk is sokat tehetnek - olvasható az államtitkárság közleményében, amelyben hozzáteszik, az év végi konszolidációs összeg kiosztását megelőző tárgyalásokon a kórházak maguk tettek vállalásokat: összesen 12 milliárd forint összegű költségcsökkentést vállaltak, amelynek jelentős részét már teljesítették is.

Az államtitkárság az elmúlt években tett intézkedései között említette a központosított közbeszerzés rendszerét, amellyel eddig nagyjából 10 milliárd forintot spóroltak a kórházak. Az ágazat dolgozóinak fizetését több lépcsőben emelték, ezzel 95 ezer orvos, ápoló bérét sikerült emelni. A betegek gyógyszerkiadásai is jelentősen csökkentek, a négy évvel ezelőtti 60 milliárd forintos gyógyszerkiadáshoz képest, az elmúlt két évben több mint 1500 gyógyszerkészítmény ára csökkent átlagosan 35 százalékkal, ezáltal az embereknek összesen 10,5 milliárd forinttal kevesebbet kellett támogatott gyógyszerekre költeniük.

| Emmi, kórház, egészségügy, egészségpolitika
2014-03-04 16:13:52
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop