Fidesz: a szocialisták kivéreztették az egészségügyet

Kétségbeesett politikus kétségbeesett ígérgetésének minősítette a Fidesz azt, hogy Mesterházy Attila, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje csütörtökön azt mondta: nagyságrendekkel több pénzt kell fordítani az egészségügyre. A Fidesz szerint a szocialisták kivéreztették az egészségügyet.

A kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az őszödi beszédből mindenki tudja, hogy a szocialisták kampányígéreteit mennyire lehet komolyan venni, "fűt-fát ígérnek, miközben pontosan tudják, hogy eszük ágában sincs teljesíteni".

Gyurcsány Ferenc még két napja is azt mondta, hogy a 2008-as szociális népszavazáson elutasított 300 forintos kórházi napidíj hiányzik a költségvetésből - olvasható a Fidesz közleményében. E szerint a szocialisták kormányzásuk alatt kivéreztették az egészségügyet, a közvetlen betegellátásból 250 milliárd forintot, az Egészségbiztosítási Alapból 400 milliárdot vettek el, a kórházak 2010-re 125 milliárd forint adósságot halmoztak fel, háromnegyedük súlyosan eladósodott, ötven százalékuk csődbe ment.

Leépítették a betegellátást, elüldöztek az országból hatezer egészségügyi dolgozót, aki maradt, annak a fizetése az átlagbér alatti szintre süllyedt. Ha a szocialistákon múlik, a betegekkel kórházi napi díjat és vizitdíjat is fizettetnek - tették hozzá.

A Fidesz szerint ma ezzel szemben sorra újulnak meg a kórházak, mert a kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb, 300 milliárd forintos fejlesztést indította el az ágazatban, és csökken a kórházak adóssága is. Az egészségügy volt az első, ahol béremelési program indult, ennek mára részesei az ápolók, a szakorvosok, a háziorvosok, a mentőorvosok, a fogorvosok, a védőnők, a rezidensek, a gyógyszerészek és a házi gyermekorvosok is - közölték.

A mentőszolgálatnál is a legnagyobb fejlesztés indult el a rendszerváltás óta: 120 új mentőautó állt munkába és 200 új mentőautó beszerzése van folyamatban. A kormány 22 új mentőállomást épít és 60 mentőállomást újít fel, és zajlik a mentésirányítás teljes informatikai fejlesztése, hogy mindenhová 15 percen belül kiérjen a mentőkocsi - sorolták.

| egészségügy, egészségpolitika
2014-03-06 21:26:49


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...