Innovatív gyógyszergyártók: a kormánynak sikerült biztosítani a gyógyszerellátást

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) szerint az elmúlt négy év eredménye, hogy a kormánynak sikerült biztosítani a gyógyszerellátást részben a támogatási rendszerben megtalált tartalékok felhasználásával, részben a korábbi kormányzat által kivetett gyógyszeripari különadók emelésével.

Az egyesület MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint az intézkedéseknek köszönhetően egyidejűleg csökkentek a költségvetés gyógyszerkiadásai és a betegek térítési díjai.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy Európával - és a Magyarországhoz hasonló fejlettségű országokkal - összehasonlítva az elmúlt ciklusban igen lassú volt az új, valódi innovatív készítmények befogadása; a ciklus végén mindösszesen 12 új gyógyszerhatóanyag kerülhetett be a támogatási rendszerbe.

A szövetség úgy véli, hogy az egészségügyi kiadások alacsony mértéke egyre inkább akadálya lesz az ország gazdasági teljesítményének, és véleményük szerint fel kell készülni arra, hogy jóval nagyobb lesz azok aránya, akik a következő években abba az életkorba lépnek, amikor az egészségügyi kiadások nagy része jelentkezik.

Véleményük szerint amennyiben a kormányzat a gyógyszerhez jutás esélyét, az új készítmények széles körű elérhetőségét az átlagos európai szintre szeretné emelni, vagy legalább az eddigi színvonalat fentartani, ehhez is szükség lesz a jelenlegi források növelésére.

Mint közleményükben kifejtik, a gyógyszeres terápiák hatékonyságának optimalizálásához elengedhetetlen az ellátás struktúráját és folyamatait is fejleszteni. Kiemelt célnak kell lennie, hogy minden beteg a megfelelő időben az állapotának legmegfelelőbb gyógyszerhez és ellátáshoz jusson hozzá, hatékonyabb legyen a beteggel történő kommunikáció, és a terápia követése valóban megtörténjen.

A gyógyszertámogatási rendszer átláthatóságával kapcsolatban azt írják, hogy a rendszer az elmúlt évek folytonos változtatásai miatt mára az egyik legbonyolultabb szisztéma a világon. Az egységes döntési szempontok alkalmazása, a jelenleginél átláthatóbb folyamatok, rövidebb átfutási idők feltétlenül szükségesek lennének egy hatékonyabb támogatási rendszer kialakításhoz - vélik, hozzátéve, a mindennapi gyógyászati gyakorlatban elért eredmények értékelése, az évtizedekkel ezelőtt bevezetett készítmények újraértékelése, ösztönzők bevezetése, a betegek felelősségének növelése új távlatokat nyithat.

Közleményükben leszögezik, az innovatív gyógyszergyártók a következő kormány partnerei kívánnak lenni az egészségügy, különösen a gyógyszertámogatási rendszer továbbfejlesztésében. "Egy sikeres és erős országhoz egészséges emberek kellenek, ehhez pedig a magyar embereknek is európai szintű gyógyszerellátásra, európai szintű gyógyszerválasztékra van szükségük" - olvasható az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének közleményében.

| gyógyszergyártó, egészségpolitika, gyógyszerellátás
2014-04-12 10:29:09
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop