Hamarosan profibbá válhat a mentők munkája

Hamarosan profibbá, pontosabbá válhat a mentők munkája, mert most telepítik uniós forrásból a modern mentésirányítási rendszert. "Ez a fejlesztés a mentőszolgálat életében evolúciós ugrás a korábbi kockás füzethez és mágnestáblához képest" - nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Népszabadságnak.

Burány Béla a lap szerdai számában közölt interjúban azt mondta, ha a mentőszolgálat feleannyi pénzt kap, mint most, akkor is működik, csak egy másik szinten. "Minden attól függ, mi a cél, nekem az a dolgom, hogy a rendelkezésre álló forrásból hozzam ki a lehető legtöbbet" - jelentette ki, hozzátéve, hogy az egészségügyben nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni. Ezzel a lap azon kérdésére reagált, van-e forráshiány a mentőszolgálatnál.

A mentőszolgálat vezetője szerint munkájuk profibbá, pontosabbá válhat a modern mentésirányítási rendszer telepítése után. A hívást fogadók informatikai támogatást kapnak, a döntést elősegítő algoritmusokat. Tízből kilenc esetben a megfelelő szintű mentőerők mennek a helyszínre, s az új rendszerben tízből kilencszer 15 percen belül érhet a beteghez a mentő - ismertette.

Május 26-án a mágnestábla a mentőmúzeumba kerül. Az új mentésirányítás részeként egy táblagépet szerelnek be az új mentőkbe, minden, a mentéssel kapcsolatos információ azon gyűlik majd. Az informatikai rendszer a mentéshez logisztikai támogatást ad, pár másodperc alatt a beteg összes adata az orvos, a mentőtiszt, a mentőápoló rendelkezésére áll és az is, honnan hová kell vinni, mi a leggyorsabb útvonal, hol van szabad ágy.

Emellett figyeli majd az életjeleket, és mindezt egy adatbázisba gyűjti. A betegek azt fogják látni, hogy a korábbinál gyorsabban jutnak ellátáshoz, kevesebb szövődménnyel gyógyulnak - fejtette ki a mentőszolgálat vezetője.

| mentésirányítási rendszer, mentőszolgálat, egészségügy
2014-04-23 22:00:26
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop