A fizetések elsőbbséget élveznek a kórházi kiadásokban

Ha a választások előtt az állam kiutalta volna a kórházaknak a bejelentett 5,1 milliárd forintos "segélycsomagot", a sajtó azért támadta volna az államtitkárságot, mert "így kampányol" - reagált a Magyar Hírlapnak Rácz Jenő a kórházi adósságállomány "kezelhetetlenségéről" szóló sajtóhírekre.

kórház, fizetés, politika | MTI Hírek11
A lap csütörtöki számában megjelent cikk szerint a Magyar Kórházszövetség előző elnöke kijelentette, nem bocsátkoznak számháborúkba, de be kell látni, hogy az utóbbi időben az egészségügy többletforrásait béremelésekre használták fel, az úgynevezett dologi kiadásokra pedig nem jutott pluszpénz.

A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház főigazgatója szólt arról is, hogy először 1996-ban keletkezett akkora tartozás az egészségügyi ellátókban, amelynek rendezése központi beavatkozást igényelt, azóta pedig folyamatosan fennáll az adósság problémája.

Rácz Jenő azt mondta, az Egészségügyi Alapban folyamatosan rendelkezésre áll egy tízmilliárd forintos tartalék, így a kórházak "minden bizonnyal meg fogják kapni" a korábban megígért összeget. A számlák sorba állításával kapcsolatban annyit mondott, az egészségügyi intézmények két kiadási oldala, tehát a dologi és a közterhek, illetve a bérjellegű kifizetések közül utóbbiak mindig prioritást élveznek, ennek ellenére előfordulhat, hogy a vállalkozói szerződéssel dolgozók kifizetése csúszik.

Rácz Jenő szerint ez hosszú távon valóban nem tolerálható, de egy kórház adósságállományán általában a beszállítókkal szemben felhalmozott tartozásokat értik, nem a személyi kifizetéseket.

| kórház, fizetés, politika
2014-05-15 22:07:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop