KDNP: nevetséges az Európai Bizottság indoklása az európai magzatvédő kezdeményezés ügyében

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint nevetséges az Európai Bizottság indoklása arról, hogy nem kíván jogalkotási javaslattal előállni az embriók elpusztításával járó kutatások ügyében.

kutatás, embrió, EU, jogszabály | MTI Hírek11
A kisebbik kormánypárt így reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében a brüsszeli testület szerdai döntésére.

Az Egy közülünk kezdeményezés arra irányult, hogy az EU szüntesse be olyan tevékenységek finanszírozását - különösképpen a kutatási, fejlesztéstámogatási és közegészségügyi területen -, amelyek emberi embrió elpusztításával járnak.

A közlemény ismertetése szerint az Egy közülünk európai polgári kezdeményezés 1 721 626 hitelesített aláírást gyűjtött össze az EU-ban, "de úgy látszik, Brüsszelben nem veszik komolyan az embereket". A KDNP szerint nem szabad csodálkozni, hogy az unióba vetett bizalom egyre fogy, amikor csaknem kétmillió ember véleményét egy bürokratikus lépéssel lesöpörték.

Utalva arra, hogy a megjelent információk szerint az Európai Bizottságnak "nem áll szándékában jogalkotási javaslattal előállni" az embriók elpusztításával járó kutatások ügyében, mert megfelelőnek tartja az uniós szabályozást, kiemelték: a bejelentés azért is meglepő, mivel a kampány megkezdése előtt a bizottság jóváhagyta a kérdéseket és hozzájárult az aláírások összegyűjtéséhez.

"Nevetséges az Európai Bizottság indoklása. Mélységesen csalódott vagyok a döntés miatt, úgy érzem, hogy ez a polgárok arculcsapása és becsapása" - reagált a közlemény szerint Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő.

A brüsszeli bizottság most azt a választ adta a kezdeményezőknek, hogy nem áll szándékában jogalkotási javaslattal előállni ebben a kérdésben, mert a tagállamok körében és az Európai Parlamentben nemrég folytattak vitát és hoztak döntést az ezzel kapcsolatos uniós politikáról.

A nemrégiben bevezetett európai polgári kezdeményezés intézményére vonatkozó uniós szabályok értelmében a megfelelő számú aláírások hitelesítését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell a kezdeményezés elindítóit, ők részletesen ismertethetik javaslatukat, emellett az Európai Parlamentnek meghallgatást kell tartania a témában. Utána a bizottság választhat, hogy új uniós jogszabály megalkotásával vagy a már létező rendeletek, irányelvek módosításával tesz eleget a kezdeményezésnek. A brüsszeli testület dönthet úgy is, hogy nem teljesíti a kezdeményezés követeléseit, de ezt meg kell indokolnia.
| kutatás, embrió, EU, jogszabály
2014-05-28 21:49:41
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop