Webpatikákat vizsgáltak a hatóságok

Egyetlen hét alatt harmincezer illegális gyógyszerhirdető és -forgalmazó webfelületet "zártak be", több mint félmillió csomagot vizsgáltak át világszerte egy összehangolt nemzetközi ellenőrzés keretében - tudta meg a Népszabadság az Országos Gyógyszerészeti Intézettől.

A lap írása szerint a Pangea VII elnevezésű akció az interneten zajló illegális gyógyszer-kereskedelem visszaszorítására indult, az ellenőrzésben 111 ország 200 hatósága vett részt. Magyarországon a NAV, a rendőrség, valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatósága (GYEMSZI OGYI) vett részt a munkában.

A magyar hatóságok 49 olyan weboldalt találtak, amelyek kifejezetten a magyar fogyasztókat szolgálják ki. Az ellenőrzés része volt a próbavásárlás, amelynek során 27 weboldalról vettek potenciaerősítőt, fogyasztó, illetve testépítő szereket, ám mindössze 20 portál teljesítette a megrendelést - számol be a lap.

A GYEMSZI OGYI laboratóriumában 24 mintát vizsgáltak be, ezek között 8 olyan táplálék-kiegészítőt találtak, amelyek gyógyszerhatóanyagot is tartalmaztak. A többi Magyarországon nem engedélyezett gyógyszer volt, amelynek minőségére, illetve arra, hogy nem ártalmas a szedése, a gyártó semmilyen garanciát nem vállalt.

A laboratóriumi eredmények alapján a GYEMSZI OGYI az illegális weboldalak üzemeltetői ellen feljelentést tesz, egyúttal kezdeményezi az illegális weboldalak eltávolítását is - írja a Népszabadság.

Kapcsolódó rovatok:
Gyógyszerek
Kábítószerek


| gyógyszer, webpatika, internetes kereskedelem
2014-06-05 22:16:54

Web Design & Development Prowebshop