Az amerikai szenátus jóváhagyta az új egészségügyi miniszter kinevezését

Az amerikai szenátus csütörtökön jóváhagyta a Barack Obama elnök által az egészségügyi tárca élére jelölt Sylvia Mathews Burwell kinevezését.

USA, egészségügy, Obama | MTI Hírek11 | Pogár, D.
Burwell eddig a Fehér Ház Közigazgatási és Költségvetési Hivatalának igazgatója volt. Elődje, Kathleen Sebelius az Obamacare néven emlegetett egészségügyi reform bevezetését kísérő problémák miatt mondott le áprilisban.

A Barack Obama elnök nevéhez fűződő reform az amerikai társadalombiztosítási rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázad során, az eddig nem biztosított amerikaiak millióira terjesztette ki a megfizethető egészségügyi ellátást. Bevezetését követően ugyanakkor technikai hibák sorozata történt, amelyekért Sebelius vállalta a felelősséget. A legsúlyosabb problémát az okozta, hogy az új biztosításokat fogadó HealthCare.gov. honlap összeomlott, és heteken át nem volt elérhető.

A lényegi elemeiben 2010-re kidolgozott reform a belpolitikai viták középpontjában állt, az ellenzéki republikánusok számos pontját bírálták. Egyébként a közvélemény-kutatások szerint meglehetősen népszerűtlen Obamacare jelentősen befolyásolja majd az őszi - félidős - kongresszusi választásokat is.

Az egészségügyi törvénycsomagot Obama kormányzása eddigi legfontosabb eredményének tartja. A rendszer kiterjesztésének pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Az új rendszer keretében már több mint 7 millióan kötöttek magán-egészségbiztosítást.

A Republikánus Párt több ízben megpróbálta megtorpedózni a reformot, ám ezt sem a Legfelsőbb Bíróságon, sem pedig azzal nem sikerült elérnie, hogy tavalyelőtt megpróbálta elnökké választatni a jogszabály visszavonását ígérő Mitt Romneyt. Az ellenzéki pártnak az ügyben költségvetési eszközökkel kifejtett ellenállása tavaly októberben a szövetségi kormány részleges lebénulásához vezetett.

| USA, egészségügy, Obama
2014-06-08 15:37:19


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.