Hende: az összefogás a katona-egészségügyi ellátásban is kiemelten fontos

Az összefogás, a tapasztalatok és a módszerek megosztása a katona-egészségügy fejlesztésében is kiemelt fontosságú - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden Budapesten, a NATO egészségügyi haderővédelmi konferenciájának hivatalos megnyitóján.

A NATO tervezési folyamatában kiemelt terület a katona-egészségügy és a fejlesztése - jelentette ki a miniszter, megjegyezve: bízik abban, hogy a budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) által szervezett konferencia jó lehetőség lesz arra, hogy megvitassák a jövőbeli, a NATO-tagországok egészségügyi haderővédelmét segítő fejlesztéseket.

A többnapos konferencián huszonhat ország több mint kétszáz képviselője, civil és katonai előadó összegzi - egyebek mellett - a NATO több mint tízéves afganisztáni missziójának szakmai tapasztalatait.

Hende Csaba beszédében kitért arra, hogy a magyar katonák Afganisztánban nagyban hozzájárultak a helyi egészségügyi ellátás fejlesztéséhez, s a biztonság növeléséhez. Ezzel együtt az elmúlt években a missziókban olyan hasznos tapasztalatokkal is gazdagodtak a katonák, amelyek a jövőben mind a katonai, mind a civil egészségügyi ellátás hatékonyabbá tételét segítik elő.

Kitért továbbá arra, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben szükség van arra, hogy a nemzetek együttműködjenek a technológiai fejlődésben, egészségügyi fejlesztésekben, s megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat. A honvédelmi tárcavezető büszke arra, hogy a kiváló magyar szakemberek hatékonyan hozzájárulnak ehhez az együttműködéshez. A mostani konferenciát megszervező budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ is jó példája annak, hogy mi lesz abból, ha nemzetek összeteszik erejüket - hangsúlyozta Hende Csaba.

A "NATO Egészségügyi Haderővédelmi Konferencia 2014" létrehozásának egyik fontos célkitűzése, hogy összegezze a tagállamok hadseregeinek katona egészségügyi tapasztalatait, gyakorlatait, valamint, hogy növelje a téma köré épülő tágabb közösségen belüli kommunikációt. A programban olyan témák szerepelnek, mint az egészség megőrzés és közegészségügyi felkészültség; polgári és katonai tapasztalatok az egészségügyi kockázatértékelésben, illetve az orvosi és egészségügyi információszerzés területén; trópusi és fertőző betegségek, illetve azok kockázatai és veszélyei, foglalkozás-, környezeti és ipari egészségügyi kockázatok; preventív medicina és a betegségek elleni védekezés, védőoltások, kemoprofilaxis, kártevők elleni védelem; fertőtlenítés, élelmiszer és víz higiénia, egészségügyi megfigyelés; járványkezelés; trauma megelőzés és sebkezelés; egészségügyi kiürítés, stresszkezelés, poszttraumás stresszszindróma, hazatérés utáni egészségügyi megfigyelés, illetve a veteránok egészségi állapotának nyomon követése.

| honvédelem, egészségügy, egészégpolitika
2014-06-24 17:16:12

Web Design & Development Prowebshop