Egy román államtitkár az egészségügyi járulék emeléséről beszélt, a minisztérium cáfolta

Romániában a jelenlegi 10,7 százalékról 14 százalékra nőhet az egészségügyi járulék - jelentette ki hétfőn Dorel Sandesc román egészségügyi államtitkár, akinek bejelentését szinte azonnal cáfolta a bukaresti szaktárca.

Romania, gazdaság, egészségügy | MTI Hírek11
Az államtitkár a román fővárosban szervezett egyik konferencián elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is tárgyaltak már az esetleges járulékemelésről, de konkrét döntés nem született. Az államtitkár szerint az IMF indokoltnak és szükségesnek tartotta az emelést.

A román egészségügyi minisztérium szinte azonnal cáfolta az államtitkár állítását. Egy közleményt bocsátott ki, amelyben Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter leszögezte: a szaktárca nem tárgyalt az IMF-fel és más nemzetközi szervezetekkel az egészségügyi járulék esetleges emeléséről. Hozzátette: a román kormány sem tűzte napirendre ezt a kérdést. Banicioiu rámutatott: sem az idén, sem a következő években nem emelik a járulékot.

Az egészségügyi járulék esetleges emeléséről szóló államtitkári nyilatkozat azért kényes a román kormány számára, mert Bukarestben a novemberi államelnök-választás tükrében éppen vita van arról, hogy a munkáltatói nyugdíjjárulék 5 százalékos csökkentését elbírja-e a román költségvetés. A kormány csökkentési szándékát ellenzi Traian Basescu államfő, aki visszaküldte a parlamentnek az erről elfogadott törvényt. Basescu szerint a nyugdíjjárulék csökkentése adóemelést vonhat maga után.

Romániában 2008-ban mérsékelték 14 százalékról 10,7 százalékra az egészségügyi járulékot, amelyből 5,5 százalékot a biztosított, 5,2 százalékot a munkáltató fizet. A 2008-as csökkentést követően 2011-ben a román kormány járulékkötelessé tette mintegy 2 millió nyugdíjas öregségi járandóságát.

Romániában a társadalombiztosítási költségvetés deficites, mert csak 4,4 dolgozó jut 5,1 millió nyugdíjasra.

| Románia, gazdaság, egészségügy
2014-07-28 15:51:52


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.