Jobbik: A nyugdíjrendszer azonnali reformot kíván

A Jobbik arra szólítja fel a kormányt, hogy vizsgálja felül a nyugdíjrendszer jelenlegi igazságtalanságait és tűzze napirendre a Jobbik javaslatát a gyermekek után járó nyugdíj-kiegészítésről.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke csütörtökön közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben bírálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai kijelentését, miszerint a kormány sem a nyugdíjrendszerben, sem a nyugdíjak értékét tekintve nem tervez változást, mert a nyugdíjrendszert stabilnak tartja. A miniszter azt is elmondta, hogy a kormány ülésén nem volt szó a Népesedési Kerekasztal javaslatáról.

Sneider Tamás közölte: pártját mindezt megdöbbentette, és szerinte Varga Mihály nyilatkozata újból arról tanúskodik, hogy a Fidesz-kormány nem képes az átlagos nyugdíjasok helyzetébe beleképzelni magát.

Mint írta, jelenleg 300 ezer idős kap 70 ezer forintnál alacsonyabb öregségi nyugdíjat, és úgy látta: ennél is rosszabb helyzet elé néznek az elkövetkező években nyugdíjba vonulók egyre nagyobb tömegei.

Hozzátette: jelenleg azok a több gyermeket nevelő édesanyák járnak a legrosszabbul, akik a jövő nemzedékének felnevelése miatt kiestek a munkavállalók köréből, nem vagy kevésbé építettek karriert, ezért alacsonyabb fizetésért dolgoznak és mennek nyugdíjba az elkövetkező években.

A Jobbik ezért 4 százaléknyi nyugdíj-kiegészítést biztosítana azoknak, akik gyermeke legalább szakmunkás végzettséget szerez, 5 százalékot azoknak, akik érettségizett gyermeket neveltek fel, aki legalább tizenöt évnyi magyarországi munkaviszonnyal rendelkezik, és 6-ot azoknak, akik gyermeke diplomát szerzett és legalább tíz évet dolgozott itthon.

A fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülőknek, vagy azoknak, akiknek a gyermeke elhunyt 4 százaléknyi nyugdíj-kiegészítést biztosítana a párt. A Jobbik emellett részleges nyugdíj-kiegészítést biztosítana azoknak, akik a gyermekül nevelésében csak részlegesen vettek részt.

| nyugdíjrendszer, nyugdíj, politika
2014-07-31 15:17:10
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop