Hende: eddig évi 190 milliós megtakarítást jelentett a Honvédkórház átalakítása

Eddig évi 190 millió forintos megtakarítást sikerült elérni a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ átalakításával, a hatékonyságjavulásból eredendően pedig további évi 20-25 millió forintos megtakarítás várható - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdán a parlament honlapján megjelent írásbeli válaszában.

Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Verőcei Betegotthonának bezárásáról kérdezte a honvédelmi tárcavezetőt. Hende Csaba válaszában kifejtette, hogy a verőcei betegotthon tavaly július 5-én befejezte a betegellátást. Az ott fekvő 44 beteget a honvédkórház mentőszolgálata a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Budakeszin található Szanatórium utcai telephelyére vitte.

A miniszter kiemelte: az áthelyezés nem okozott nehézséget, sőt a betegek elhelyezési és ellátási körülményei jelentősen javultak azáltal, hogy a Verőcén a laktanyaépületekből utólag kialakított létesítmény helyett erdős, eredetileg is szanatóriumnak épült környezetbe kerültek. Ápolásuk pedig biztonságosabb, akadálymentesített, komfortosabb körülmények között valósul meg.

Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja a bezárt otthon személyzetének és az ingatlanoknak a sorsáról is kérdezte a tárcavezetőt. Erre válaszolva Hende Csaba azt közölte: a betegotthon 43 dolgozóját az Egészségügyi Központ különböző szervezeteihez helyezték át. A verőcei intézmény ingatlanjai honvédelmi célra feleslegesek. További hasznosításukról az állami vagyonra vonatkozó jogszabályok szerint születhet döntés - írta Hende Csaba.

| honvédelem, egészségügy, kórház
2014-08-06 17:28:56


data-full-width-responsive="true">