Zombor Gábor: komplex intézkedési terv kell az egészségügyi dolgozók itthontartására

Komplex intézkedési terv szükséges az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók elvándorlásának megakadályozására - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti szakmai konferencián.

Zombor Gábor az önkormányzati egészségügyi napok 18. konferenciáján, amelyet Egészségügy 5 dimenzióban címmel rendeztek meg, azt mondta: az elvándorlás megakadályozásában a kormánynak szorosan együtt kell működnie az egyetemekkel, az intézményekkel és az érdekképviseletekkel. Komplex intézkedési terv szükséges, amelybe beletartozik a bérek további emelése, a mozgóbérek és a túlórák rendezése - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a magyar egészségügy számára az egyik legfontosabb érték a jól képzett orvosok és a szakdolgozók.

Zombor Gábor közölte, hogy a rezidensképzést az egészségügyi kormányzat központilag kívánja megszervezni, és az ösztöndíjrendszert ki kívánja terjeszteni.

A finanszírozásban azt tervezik, hogy a kórházi vezetőknek nagyobb szabadságot adnak. A működésben jelentős változások várhatók: átalakul a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet szervezete, működési profilja, és nagyobb önállóságot kapnak majd a kórházak vezetői - mondta Zombor Gábor, hozzátéve, hogy ezzel az ellátási felelősség is együtt jár.

Közölte, a kórházak adósságát konszolidálják, és akkor "indul élesben a rendszer". A konszolidáció az elképzelések szerint év végén, a jövő év elején zajlik majd le - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a szakmák között kialakult rendkívüli eltéréseket csökkenteni szeretnék, hiszen mind a finanszírozásban, mind az ellátásban anomáliák vannak. A hálapénz visszaszorításában támogatja a Magyar Rezidens Szövetség elképzeléseit, hogy elinduljon egy olyan folyamat, amely réseket üt a rendszeren.

Kitért arra is, hogy változás várható a vidéki egészségügyi ellátórendszer színvonalában, hiszen az országban mintegy 340 milliárd forint összértékű beruházások zajlanak.

| egészségügy, egészségügyi dolgozó, elvándorlás
2014-09-03 10:46:21


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.