Zombor Gábor: kormánydöntésre vár az egészségügy finanszírozásának átalakítási terve

Elkészült az egészségügy finanszírozásának átalakítási terve, és várhatóan a kormány hamarosan jóvá is hagyja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön egy kaposvári szakmai konferencián.

Zombor Gábor a tervezett új finanszírozásról azt mondta: "új dimenziót tud adni a kórházak működésének, a kórházi vezetőknek és az egészségügyi ellátás rendezésének".

Az államtitkár azt ígérte, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy újabb források kerüljenek be a rendszerbe.

Zombor Gábor a Kaposi Mór Oktató Kórház rendezte egészségügyi napok résztvevőit köszöntve hangsúlyozta: az egészségügyi fejlesztések tekintetében Somogy megye példaértékű. Az előző uniós ciklusban több mint 23 milliárd forint értékű fejlesztés indult el vagy valósult meg - ebből Kaposváron 16-17 milliárdos -, ez egy ágazat fejlesztésben endkívüli teljesítmény - mondta az államtitkár.

Közölte: szeptember elsejével aláírta a Kaposvári Egyetem PET (pozitron emissziós tomográfia) centrumának működéséhez szükséges finanszírozásról szóló szerződést.

A tavasszal átadott világszínvonalú, az országban egyedülálló berendezésekkel felszerelt, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházzal szorosan együttműködő képalkotó diagnosztikai központ működéséhez - az átadáskor elhangzottak szerint - szükség van az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozására, ez kezdetben évi 2500 beteg esetében 500 millió forint.

A megye egészségügyi ellátásában dolgozók konferenciáját az idén 52. alkalommal rendezték meg. A kétnapos programon több mint 250-en - az alapellátásban, járóbeteg-ellátásban, városi kórházakban, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában és a Kaposi Mór Oktató Kórházban dolgozó orvosok és szakdolgozók - vesznek részt.

A konferencián, amelynek célja az egyes egészségügyi szolgáltatók munkájának megismerése és a tapasztalatok cseréje, több mint 60 előadást, valamint szakmai bemutatókat tartanak. A kardiovaszkuláris betegségek, a sürgősségi és az onkológiai ellátás mellett kiemelten foglalkoznak a prevencióval, továbbá az innovatív eljárások bevezetésével.

| egészségügy, konferencia, finanszírozás
2014-09-04 18:35:19


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...


Nem mentális rendellenesség a transzneműség

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.