Emmi: Mintegy 900 milliárd forint uniós forrás juthat a humán területre

A legutóbbi egyeztetési fázis állása alapján mintegy 900 milliárd forint európai uniós forrás juthat hét év alatt a korábbi programokat felváltó Emberi Erőforrás Operatív Programra, benne az egészségügyre - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi ágazati humánerőforrás-stratégiai főosztályának vezetője pénteken Zalakaroson.

Cserháti Zoltán, a magyar ápolási igazgatók éves konferenciáján beszélt arról, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban egyebek mellett képzési programokra, foglalkoztatási támogatásra, az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelésére és népegészségügyi programokra lehetett pályázni. Az eddigi programokat a 2014 és 2020 közötti ciklusban az Emberi Erőforrás Operatív Program váltja fel, ami várhatóan mintegy 900 milliárd forint forrást jelent.

A főosztályvezető elmondta: az Európai Bizottsággal (EB) még zajlanak a tárgyalások a már kidolgozott magyar programról, az EB eddigi megjegyzéseit most vezetik át. Hangsúlyozta, hogy az Emmi összes ágazatának közös programja lesz az új konstrukció, amely a kultúrától a sporton át az egyházügyig terjed és ebben szerepel az egészségügy is.

Az egészségügyhöz kapcsolható programtervek között találhatók a lakosság egészségtudatosságának növelésére, egészségügyi és szociális közszolgáltatások minőségének fejlesztésére, valamint képzésekre és infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó források, ha a mostani koncepció lesz a végleges - jelezte az Emmi főosztályvezetője.

| politika, egészségügy, egészségpolitika, Emmi
2014-09-19 14:07:39


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.