Czibere Károly: a kormány megbecsüli a szociális szakembereket

A kormány elkötelezte magát a szociális területen dolgozó szakemberek megbecsülése mellett - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdai szegedi sajtótájékoztatóján.

Czibere Károly kifejtette: a megbecsülés bizonyítékaként a kormány szeretné bevezetni a szociális életpályamodellt. A szakemberek munkájáért járó köszönet mellett ugyanis fontos a megfelelő bér garantálása és a kiszámítható életpálya megteremtése.

Felidézte: tavaly decemberben a kormányzat 2014-re bérpótlékot állapított meg a szociális területen dolgozóknak, továbbá hat, a szociális életpálya kidolgozásával foglalkozó munkacsoportot állítottak fel. A munkacsoportok összeállították javaslataikat a bértáblával, a képzéssel és továbbképzéssel, az előmeneteli rendszerrel, az érdekegyeztetéssel és a szabályozási környezet átalakításával kapcsolatban. Az a cél, hogy a mainál lényegesebben tervezhetőbb, kiszámíthatóbb legyen a szociális szakma, hivatássá váljon, vonzó pálya legyen - hangsúlyozta az államtitkár.

Czibere Károly elmondta: a munkacsoportok összeállítása alapján szeptember elejére elkészült a kormányzat első javaslata, amelyet a szakértők újratárgyalnak, és a tárca október közepén szeretné a kormány elé vinni a végső változatot. Ha a döntés megszületik, januártól bevezetik az intézkedéseket.

Megemlítette, hogy a szociális területen 93 ezer ember dolgozik. Kothencz János, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a sajtótájékoztatón az életpályamodell tervezett bevezetéséről szólva azt mondta: ez a tárcának már régi adóssága. Emellett nagyon fontosnak nevezte a fiatalítást is a szakmában, hiszen - mint mondta - egyre többen vannak, akik nyugdíj előtt állnak, a fiatalok pedig szinte még dolgozni sem kezdenek, és máris elhagyják a pályát. A kormány új programja perspektívát biztosít számukra is - tette hozzá.

| egészségpolitika, egészségügy, szociális ágazat
2014-09-24 14:09:17

Web Design & Development Prowebshop