Uniós jogot sérthet a patikatörvény

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a patikatörvény előírásai miatt - erősítette meg pénteken egy neve mellőzését kérő uniós tisztviselő.

A brüsszeli testület megítélése szerint a gyógyszertárak működését és tulajdonviszonyait szabályozó magyar jogszabály a letelepedés és a tőke szabad áramlásának szabadságát is sérti. A név nélkül nyilatkozó tisztviselő rámutatott, hogy Brüsszel úgynevezett pilot-eljárás keretében, kötelezettségszegési eljárás megindítása nélkül akarta megoldani az ügyet, ám miután az nem vezetett eredményre, úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött Budapestre.

Formálisan ezzel veszi kezdetét az uniós jog vélt megsértése miatt eljárás. A bizottság általában minden hónapban egyszer, egy csütörtöki napon dönt az úgynevezett kötelezettségszegési csomagról, hogy mely államok ellen indítson, szüntessen meg, vagy léptessen új szakaszba eljárásokat. Közleményt viszont már jó ideje csak ez utóbbi döntésekről tesz közzé. A többi döntésről csak pár nappal később hoznak nyilvánosságra adatokat a bizottság honlapján.

A kötelezettségszegési eljárások szabályai szerint a felszólító levélre Magyarországnak 60 napon belül kell válaszolnia. Ha az Európai Bizottság nem elégedett a válasszal, új szakaszba léptetheti az eljárást azzal, hogy úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld a magyar kormánynak. Ha e vitatott jogszabályt Magyarország ezt követően sem módosítja, hozza összhangba az uniós joggal, akkor a bizottság a Luxemburgban működő Európai Bírósághoz fordulhat, hogy a bírák döntsék el, valóban ellentétes-e az uniós joggal a kifogásol tagállami rendelkezés.

A 2011 elején hatályba lépett patikatörvény értelmében Magyarországon a többnyire külföldi befektetők, vagyis a tulajdonosok a patikában dolgozó, annak működtetésére jogosult gyógyszerészt kell kinevezzék igazgatónak, legkésőbb 2017-ig pedig a gyógyszertár többségi tulajdonát is át kell adniuk neki.

Az, hogy Brüsszel szerint a vállalkozások letelepedési szabadságát sérti a magyar jogszabály, arra utal, hogy Brüsszel a külföldi beruházókkal szembeni diszkrimináció oldaláról közelíti meg a kérdést. A törvényhozók annak idején azzal indokolták a törvény módosítását, hogy a patikák tulajdonosi szerkezete átláthatatlan és követhetetlen, ennek megfelelően a tulajdonosi döntéshozatal sem átlátható, szabálysértés esetén pedig így a tulajdonost nem lehet hatékonyan szankcionálni.
| patikatörvény, EU, jogszabály, egészségpolitika
2014-09-28 08:04:21
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop