Dentálhigiénikus-képzés indult a Szegedi Tudományegyetemen

Az országban először indult egyetemi képzés a szájüregi betegségek megelőzésében részt vevő dentálhigiénikusoknak - közölte kedden Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fogorvostudományi Karának dékánja.

A magyar lakosság szájüregi egészsége, fogazatának és a szájnyálkahártyájának állapota rendkívül rossz, Európában Magyarországon a legmagasabb szájüregi daganatok előfordulása és e betegségek következtében előforduló halálozás - mondta az egyetemi tanár a négyéves képzésről tartott sajtótájékoztatón.

Európában és a tengerentúlon már régóta folyik a "fogászati, szájüregi védőnők" egyetemi képzése - közölte a professzor.

Az első évben 23 államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésen részt vevő hallgatóval elindított oktatás célja, hogy a fogorvosok mellett vagy azok helyett legyen olyan szakember, aki a megelőzésre koncentrál - tudatta Nagy Katalin.

Barnai Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja elmondta: a diákok a védőnő hallgatókkal együtt sajátítják el a szakmai törzsanyagot, a pedagógiai ismereteket, tanulnak pszichológiát, a speciális anyagot pedig a Fogorvostudományi Karon kapják meg.

A képzésen hosszú távon számítanak a szomszédos országokból érkező hallgatókra, az egyetem ezen a szakon is készen áll az angol nyelvű képzés elindításra - mondta a dékán.

Vályi Péter projektvezető, egyetemi adjunktus közölte, hogy a képzésben kiemelt hangsúlyt kap diagnosztikus és szűrési módszerek elsajátítása. Északkelet- és Délkelet-Magyarországon sok üres fogorvosi praxis van, a végzett dentálhigiénikusok ezekben a régiókban legalább a szűrési feladatokat el tudják majd végezni.

A hallgatók az egyetemen elsajátítják a speciális kezelési igényű páciensek, krónikus ápolási intézményekben vagy intenzív osztályokon fekvő betegek ellátáshoz szükséges ismereteket is - tette hozzá.

| felsőoktatás, egészségügy, dentálhigiénikus
2014-09-30 20:06:41
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop