Erdélyben végeztek egészségügyi szűrést a szolnoki Hetényi kórház szakemberei

A romániai Kovászna megye döntően magyarlakta kistelepülésein végeztek egészségügyi szűrést egy héten át a szolnoki Hetényi-kórház szakemberei. A 15 tagú stábot bőrgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus, röntgenorvos, valamint 11 szakdolgozó alkotta – közölte a programot értékelő hétfői szolnoki tájékoztatón az intézmény megbízott főigazgatója.

Péter Lívia elmondta: az egészségügyiek október 5-11. között Baróton, Köpecen, Miklósváron, Felsőrákoson és Vargyason mérték fel a helybéliek egészségi állapotát. Az orvosok és szakdolgozók a felnőtt korúak szív- és érrendszeri, bőrgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti végezték el, a gyermekgyógyász pedig a kisgyerekek állapotát ellenőrizte.

A szakemberek minden nap tíz órát meghaladó munkaidőben 800-nál több emberen mintegy 3000 vizsgálatot végeztek. Ennek során tucatnyi zöldhályogot és szívritmuszavart, valamint több daganatos eredetű bőrelváltozást és vesetumort diagnosztizáltak.

Emellett találkoztak olyan beteggel is, aki másfél évtizede nem járt szűrővizsgálaton, valamint egy tízéves kislánnyal, akiről a Szolnokról érkezett orvosok derítették ki, hogy az egyik szemére nem lát. A szűrés teljes anyagát a helyi háziorvosok kapják meg gyógyító munkájukhoz.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, megköszönve a szakemberek munkáját, a megyei önkormányzat egyre szűkülő költségvetése ellenére is támogatást ígért "a csapat egyben tartásához és a program továbbviteléhez". Közölte: megállapodtak arról, hogy 2015-ben Hargita megyében folytatódnak a szűrések. A Kovászna megyei egészségügyi szűrőprogram költségeit a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat fedezte.

A szakmai stáb Szolnok város ajándékaként egy hordozható, akkumulátorról is működő EKG-készüléket vitt magával, amelyet Kovásznán adtak át a megyei elöljárónak. A határon túli magyarság egészségügyi szakellátásának támogatása érdekében az elmúlt években immár négyszer jártak Szolnok megyei orvosok és szakdolgozók Erdélyben.| Erdély, egészségügyi szűrés, Románia
2014-10-27 20:03:05
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop