Zombor: állami kórházban nem lehet majd magánegészségügyi ellátást nyújtani

A jövőben nem lehet majd állami kórházban magánegészségügyi szolgáltatást nyújtani - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár egy szerdai, budapesti konferencián.

Zombor Gábor kiemelte, a kormány döntése értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövőben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magánellátást nem fog finanszírozni.

A magánszolgáltatók által nyújtott ellátásnak továbbra is helye van az egészségügyi rendszerben, aki ilyet szeretne igénybe venni, az megteheti a jövőben is. Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztériumban készül egy olyan beruházásösztönző csomag, amely a magánvállalkozásoknak nyújt kedvezményeket.

Az alapelv azonban változatlan - hangsúlyozta -, tehát az állam által, a társadalombiztosítás rendszerében nyújtott egészségügyi szolgáltatás az arra jogosultaknak továbbra is ingyenes lesz.

A Napi Gazdaság című napilap által rendezett szakmai konferencián az államtitkár beszélt arról is, hogy az állam továbbra is szeretné fenntartani az ellátórendszert, az ehhez szükséges források már megjelennek a jövő évi költségvetésben. "Egy igen komoly finanszírozási és strukturális megújítás várható a rendszerben, amely nem jár kórházbezárásokkal és az ellátások szűkítésével" - fogalmazott, hozzátéve, a kormány azt szeretné, hogy a jelenleg meglévő kapacitások a legoptimálisabban hasznosuljanak. Megfelelő szervezéssel és betegirányítással a meglévő állami kézben lévő egészségügy stabilan működtethető és 2015. második felétől elindulhat az egészségügyi életpályamodellt - mondta.

Zombor Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, ehhez az kell, hogy megtörténjen a kórházak konszolidációja, az ehhez szükséges forrásokról is megállapodás született a kormányülésen.

A humánerőforrás helyzetére térve az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a kormány úgy döntött, hogy minden Magyarországon végzett orvostanhallgató részére biztosítja azt az ösztöndíjrendszert, amely a rezidensképzésben már megjelent. Célként jelölte meg azt is, hogy a végzett rezidensek számára egy szakorvosi minimálbért határozzanak meg.

Az államtitkár megerősítette, az egészségügy tervezett átalakítása népegészségügyi szemléletű lesz, az alapellátást megerősítik, fontos feladat azon megelőzési programok kiterjesztése és finanszírozása, amelyek a teljes lakosságra vetítve népbetegségnek számítanak.

Ez azért fontos - mondta -, mert a magyar lakosság egészségi állapota a megbetegedési és halálozási mutatókban még mindig jóval az uniós átlag alatt van annak ellenére, hogy az ország gazdasági és társadalmi helyzete ezt nem indokolná - mondta Zombor Gábor, aki emlékeztetett, hogy az elmúlt években számos olyan kormányzati intézkedés történt, amely várhatóan kedvezően befolyásolja ezeket a rossz mutatókat. Ilyen volt a nemdohányzók védelmében hozott törvény, a népegészségügyi termékadó, a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban vagy a közétkeztetés reformja.

A háziorvosi ellátás átalakításával kapcsolatban megemlítette, különböző finanszírozási technikákkal kívánják érdekeltté tenni a háziorvosokat, a házi gyermekorvosokat, hogy ösztönözzék őket a népegészségügyi feladatok ellátására.

A finanszírozással kapcsolatban azt mondta, a háziorvosoknak járó úgynevezett kártyapénz csak az orvosi feladatok ellátásra legyen fordítható a jövőben, továbbá lehetőség lesz arra is, hogy a más szakvizsgával is rendelkező háziorvosok a választott szakterületükön is dolgozhassanak, amihez többlet anyagi ellenszolgáltatást biztosítanak majd.

A népegészségügyi tevékenység megerősítését szolgálja az az intézkedés is - emelte ki Zombor Gábor -, hogy a kórházakban úgynevezett szűrőpontokat alakítanak ki, hogy a lakosság minél szélesebb köre részt tudjon venni a különböző preventív vizsgálatokon.

| egészségügy, ellátás, finanszírozás, kórház, magánegészségügyi ellátás
2014-10-29 15:58:50


data-full-width-responsive="true">