Emelik az egészségügyben dolgozók bérét Romániában

Január 1-től mintegy 300 ezer romániai orvos, asszisztens és szociális munkás bérét emeli a román kormány - jelentette be kedden Nicolae Banicioiu román egészségügyi miniszter.

egészségügy, Romania, bér | MTI Hírek11
A bukaresti kormány kedden döntött a béremelésről, amelyről korábban hosszas tárgyalásokat folytatott az egészségügyben dolgozók érdekeit védő szakszervezetekkel. Korábban úgy tervezték, hogy csak az 1500 lejnél (105 ezer forint) kevesebbet kereső dolgozók bérét emeli a kormány.

A szakszervezetek nyomására a kabinet végül úgy döntött, hogy a minimálbérrel alkalmazott személyek a jövő évben két részletben összesen 150 lejes (10 500 forint) béremelést kapnak. Előbb januárban kapnak 75 lejes béremelést, majd július 1-től újabb 75 lejjel nő a fizetésük. A többi dolgozónak január 1-től 100 lejjel (7 ezer forint) növekszik a bruttó alapbére. A kétféle emelés mintegy 300 ezer orvost és asszisztenst, valamint szociális munkást érint.

A szakszervezetek nagyszabású tüntetést helyeztek kilátásba, ha a kormány nem teljesíti kérésüket. Ennek a megmozdulásnak az elmaradását október 30-án jelentették be, amikor megállapodtak a kormánnyal a béremelésről.

A román orvosi kamara vezetői elégedettek a kabinet döntésével, de további lépéseket várnak, így például a magánpraxisból származó jövedelem szabályozását, ami tovább növelheti az orvosok jövedelmét.

Az orvosi kamara adatai szerint az Európai Unióban a romániai

kezdő gyakorló orvosok kapják a legkisebb fizetést, átlagosan kétszáz eurót (61 800 forint) havonta. A szakorvosok átlagosan 435 eurót (134 400 forint) visznek haza.

| egészségügy, Románia, bér
2014-11-04 18:19:10


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...