Pluszpénzért sem kellenek a praxisok

Hiába csábították több milliós vissza nem térítendő támogatással a háziorvosokat az évek óta üresen álló praxisokba, azok negyedére sem jelentkeztek, az október végi pályázati határidőig mindössze 46 pályázat érkezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) - írta a Világgazdaság pénteken.

A pályázatra félmilliárd forintot különítettek el, hogy egyenként 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást adhassanak azoknak az orvosoknak, akik vállalják, hogy legalább 4 évig maradnak a praxisban. Az elnyert összeg szabadon felhasználható: a háziorvos vehet belőle lakást, autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is - írta a lap.

Hozzáteszik, hogy az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint az országban jelenleg 199 praxisban csak helyettesítéssel tudják megoldani az ott élők háziorvosi ellátását. A legtöbb doktor Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzik, ott 35 praxis áll üresen. Országszerte több olyan, főként kistelepülés is van, ahol immár csaknem tíz éve, 2005 óta nem akar senki háziorvosként dolgozni

A Világgazdaság cikke szerint Magyarországon évente körülbelül nyolcvanan tanulnak háziorvosnak, viszont nagyjából kétezer háziorvos praktizál a nyugdíjkorhatár közelében vagy már a fölött.
| egészségpolitika, háziorvos, praxis
2014-11-16 06:53:56

Web Design & Development Prowebshop