Emmi: az elmúlt években húszmilliárd forintot fordítottak a mentőautópark megújítására

Az elmúlt négy évben mintegy 20 milliárd forint állami és uniós forrást fordíthatott az Országos Mentőszolgálat a mentőautópark megújítására, új mentőautók és esetkocsik vásárlására - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

egészségügy, mentő, mentÅ‘ | MTI Hírek12
Mint írták, 2008 és 2010 között nem rendeltek új mentőautót, és érdemi előkészület sem történt a beszerzésre. A gépkocsipark elöregedett, a gépjárművek nagy része is gyakran javításra szorult életkora, illetve a futott kilométerek száma miatt. A javításra váró kocsik miatt nehezebbé vált a biztonságos működtetéshez szükséges feltételek teljesítése.

Az államtitkárság emlékeztetett: a kormányváltás után a szaktárca 2010 végén 849 millió forintos támogatást adott a mentőszolgálatnak, hogy új mentőautókat szerezhessen be, ebből az összegből 37 eset- és rohamkocsit állítottak szolgálatba. A 2011. évi költségvetésről szóló törvény elfogadását követően a mentőgépkocsipark, valamint az eszközállomány további felújítására 750 millió forintos forrást biztosítottak, amelyből 574,5 millió forintot fordíthattak gépkocsik beszerzésére.

A kormány 2012-ben újabb, 1,45 milliárd forintos forrást adott a mentőszolgálatnak, ebből az összegből 60 mentőautó megvásárlására nyílt lehetőség, ezen járművek mindegyike szolgálatba állt.

Összességében - olvasható az államtitkárság közleményében - az uniós fejlesztési program megkezdéséig 120 új mentőjárműt állítottak rendszerbe, kiváltva a legelhasználtabb gépkocsikat. Közölték továbbá, hogy a sürgősségi ellátás fejlesztése, a mentés, légi mentés uniós projekt keretében 178 mentőgépjármű átadása eredményesen lezárult. A 4,1 milliárd forint értékű beruházás során beszerzett új mentőkocsik is szolgálatba álltak. További 22 mentőorvosi kocsi beszerzése folyamatban van - áll a közleményben.

Mint írták, újabb kormányzati forrásból 2015 elején csaknem 500 millió forintból 21 mentőautót szereztek be, ezek a közeli napokban szolgálatba állnak, április végéig pedig újabb 32 mentőautót vásárolnak, 770 millió forint értékben. Mindezek mellett négy új koraszülött-mentőautót is vásároltak, kiosztásuk jelenleg folyamatban van.

A mentőautók beszerzésén túl uniós forrásból megújul a mentésirányítás országos rendszere, 22 új mentőállomás épül, 60 régi mentőállomást korszerűsít a mentőszolgálat, amelyekből jelenleg 13 állomás felújítása befejeződött, a többi állomás felújítása pedig folyamatban van.

Az MSZP szombati közleményében azt követelte, hogy a kormány azonnal állítsa le az új hivatali gépkocsik beszerzését, és az erre szánt csaknem félmilliárd forintot csoportosítsák át a mentőszolgálat problémáinak kezelésére.

Lukács Zoltán, a párt alelnöke közleményében botrányosnak nevezte, hogy a jelenlegi 743 mentőautóból csaknem 180 esetkocsi 10 évnél öregebb, és emiatt ezek a járművek lényegesen lassabban érnek egy-egy életmentés helyszínére. Ennek ellenére a kormány nem vásárol új mentőautókat, hanem csak annyit tett, hogy 10-ről 13 évre emelte a még használható járművek korhatárát - tette hozzá a szocialista politikus.

| egészségügy, mentő
2015-01-26 15:53:16
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop