A rezidensszövetség feltételekkel támogatja a szakorvosok bérrendezésére tett államtitkársági javaslatot

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) összességében megfontolandónak tartja az államtitkárság szakorvosi minimálbérre vonatkozó javaslatait, de csak feltételekkel tudja azokat elfogadni. Dénes Tamás elnök szerint a szakorvosok "röghöz kötése" elfogadhatatlan.

Az MRSZ elnöke egy keddi budapesti egészségügyi szakmai konferencián előadásában úgy fogalmazott, elmúlt az az idő, amikor az embereket kényszerítő eszközökkel az országhatáron belül lehet, érdemes tartani, és emlékeztetett, hogy az ösztöndíjrendszer is egy kudarc volt egészen addig, amíg a röghöz kötés feltételeit fel nem puhították. Azonban azt támogatni tudják, hogyha megvalósul a szakorvosi minimálbér rendszere, akkor hálapénzt ne lehessen elfogadni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a hálapénz körüli jogbizonytalanság továbbra is fennáll.

Dénes Tamás a rezidensszövetség számításait ismertetve elmondta: felmérésük szerint a szakorvosok jelenlegi fizetésük háromszorosáért "mondanának le" a paraszolvenciáról. Számításaik szerint ha minden olyan szakorvos, aki most kevesebbet keres nettó havi 275 ezer forintnál, megkapná ezt a pénzt, mint a bérrendezés következő lépését, az a járulékok nélkül 20 milliárd forintos költségvetési ráfordítást jelentene.

Az orvoselvándorlásról szólva azt mondta, 15 százalékkal nőtt tavaly a 29 év alatti orvosok elvándorlása, ez egyértelműen azt mutatja, hogy az eddigi intézkedések nem elegendőek, és sürgősen tovább kell lépni.

Az egészségügyi ágazati stratégiáról Dénes Tamás véleménye az, hogy a dokumentum jól felvázolja a problémákat, különös tekintettel a szakemberhiány problémájára, de nem szolgál megnyugtató megoldással, nem határozza meg pontosan a bérrendezés ütemezését.

Az elnök fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy ez nem csak egy bérharc, és kérte a társadalom támogatását is. "Egy orvos elmehet külföldre dolgozni, de a betegeknek itthon kell megkapni az ellátást" - fogalmazott.

| egészségügy, ellátás, szakorvos, rezidens szövetség
2015-02-24 18:40:25


Európai Bizottság: nincs kettős mérce

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló ...


Megint lesz K-vitamin a patikában

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behoz...


Kánikula Franciaországban

Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter felelős magatartásra és szolidaritásra kért mindenkit a Franciaországot jelenleg sújtó kánikula miatt, és visszautasította ...


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...