A WHO rendkívül aggasztónak tartja a szíriai egészségügyi helyzetet

Rendkívül aggasztónak tartja a több mint négy éve tartó polgárháború miatt Szíriában kialakult egészségügyi helyzetet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és arra figyelmeztetett, hogy segélyprogramjait forráshiány fenyegeti.

Szíria, WHO, egészségügy, Szíria | MTI Hírek12
Ala Alvan, a WHO közel-keleti regionális igazgatója az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban szerdán egy konferencia alkalmával az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a szíriai fejlemények szörnyű hatással vannak a közegészségre a közel-keleti országban, és minden egészségügyi programot hátrányosan befolyásolnak.

A legfőbb probléma az, hogy a szíriai lakosság jelentős része nehezen érhető el, s így az alapvető egészségügyi ellátása is nehézkes, például a védőoltások beadása vagy az ivóvíz kiosztása - tette hozzá Alvan.

A szervezet munkatársa azt is elmondta, hogy az erőszak sújtotta Irakban ugyancsak "veszélyes" a helyzet. A WHO előző nap jelentette be, hogy ott több mint ötmillió embernek van szüksége egészségügyi ellátásra.

A WHO februárban egymilliárd dollárnyi értékű segélyfelhívást tett közzé, hogy több millió ember alapvető egészségügyi ellátását biztosíthassa Szíriában, Irakban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban. Ennek az összegnek több mint felét - 687 millió dollárt - kizárólag a szíriai helyzet enyhítésére fordítaná a világszervezet.

Az ENSZ becslései szerint több mint 215 ezer halálos áldozatot szedő és a lakosság több mint felét otthonának elhagyására késztető szíriai polgárháború múlt vasárnap az ötödik évébe lépett, s egyelőre semmi remény a konfliktus rendezésére.

| Szíria, WHO, egészségügy
2015-03-18 20:56:17


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.