Zombor: hétfőtől pályázhatnak a Semmelweis Garancia védjegyre az adományozó civil szervezetek

Az átláthatóbb és transzparens adományozások érdekében bevezetett Semmelweis Garancia védjegy elnyerésére pályázhatnak hétfőtől a civil szervezetek - mondta az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten.

Zombor Gábor elmondta, a kezdeményezést azért indították útnak, hogy mind az adományozó, mind pedig az azt kapó egészségügyi intézmény garanciát kapjon arra, hogy a felajánlásokat valóban a megnevezett cél érdekében használták fel.

Az államtitkár úgy vélte, fontos kezdeményezésről van szó, hiszen a legnagyobb kárt az okozza, ha kétely vetődik fel, hogy egy-egy adományt gyűjtő civil szervezet nem arra és nem úgy használja fel az adományokat, mint ahogyan azt tennie kellene.

A pályázással a civil szervezet vállalja, hogy gazdálkodása megfelelő, azt transzparensen végzi.

Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatója hozzátette, hogy a pályázatokat írásban kell eljuttatni a központhoz, és egy négytagú bizottság dönt a védjegy használatáról.

A minősítési követelményekről a főigazgató elmondta, a civil szervezetnek egyebek között vállalnia kell, hogy a tárgyévben befolyt szja-felajánlások minimum 70 százalékát az alapcélra költi, valamint azt, hogy a fenntartásával, működésével kapcsolatos költségek együttes összege a felhasználás évében nem haladhatja meg a személyi jövedelemadó 1 százalékából felajánlott és felhasznált összegek 25 százalékát, de legfeljebb 25 millió forintot.

Novák Krisztina elmondta, a pályázaton sikeres szervezet két évig jogosult a védjegy használatára, annak letelte után újra pályáznia kell. Ha a szervezet időközben valamely feltételnek nem felel meg, öt évre eltilthatják a védjegyre történő pályázattól.

Más témával kapcsolatban Zombor Gábor elmondta, elindult a "jó kórház" applikáció, amelynek révén az állampolgárok bejelentéseket tehetnek az ellátásukkal kapcsolatban, mint például az adott kórház tisztaságáról, állapotáról, a betegellátás milyenségéről és az egyéb szolgáltatásokról. Az alkalmazásban fényképek feltöltésére is van lehetőség.

Novák Krisztina hozzátette, ezen túlmenően az applikáció megmutatja, hogy az adott körzetben hol van a legközelebbi betegjogi képviselő, annak összes elérhetőségét is feltüntetve.

Zombor Gábor jelezte, ez az applikáció is fontos lépés az átláthatóbb, magasabb minőségű egészségügyi ellátás felé.

| egészségügy, ellátás, Semmelweis Garancia védjegy
2015-03-23 19:45:06


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...