Czibere: áprilisban a kormány elé kerül a drogstratégia következő évekre szóló intézkedési terve

Áprilisban a kormány elé kerül a nemzeti drogellenes stratégia 2015-2016-ra vonatkozó szakpolitikai intézkedési terve - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Czibere Károly csütörtökön megnyitotta a Legyen más a szenvedélyed! elnevezésű országos rendezvénysorozat dunaújvárosi eseményét. Ennek kapcsán az MTI-nek telefonon elmondta: az elfogadás előtt álló intézkedési terv a konkrét lépések mellett a szükséges forrásokat is tartalmazza.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az intézkedési terv legfontosabb része a prevenció és az egészségtudatos projektek támogatása, amelyek a legveszélyeztetettebb csoportokat segítik. Jelezte, hogy előtérben van még a kínálatcsökkentés, a szerek hozzáférhetőségének mérséklése, valamint a szenvedélybetegek kezelése is.

Czibere Károly kiemelte: Magyarország e tekintetben az unió kevésbé fertőzött országai közé tartozik, de van két tendencia, amely azonnali cselekvést kíván: a drog első kipróbálása, amely egyre fiatalabb korban kezdődik, és a 2011-től robbanásszerűen terjedő pszichoaktív szerek jelenléte.

Hozzátette, hogy a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely egyezik a stratégia céljaival. Úgy véli, a fiataloknál ki kell alakítani a drogellenességet, illetve a szabadidő értelmes eltöltéséhez alternatívákat, értékeket, normákat kell felmutatni, mint amilyen a zene, a tánc, a képzőművészet vagy a sport.

A 2014. március végén indult, Legyen más a szenvedélyed! elnevezésű, európai uniós finanszírozású kiemelt projekt elsődleges célja a fiatalok segítése, hogy droghasználat helyett másban leljenek célt és örömöt. Az országos kampány keretében a fiatalok olyan ismert, sikeres emberekkel, valamint szakemberekkel találkozhatnak, akik a személyes példájukon keresztül utat mutatva képviselik a drogmentes, boldog élet lehetőségét.

| kormány, egészségügy, társadalom, drog
2015-03-26 21:25:12


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.


Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).