A betegekben felejtett műtéti eszközök halálesetek százait okozzák Németországban

Évente több százezer orvosi műhiba történik és több száz halálesetet okoznak a betegekben felejtett műtéti eszközök Németországban.

bulvár, egészségügy, Németország, műhiba, műhiba | MTI Hírek12 | Bálint, M.
A betegbiztonsági akciószövetség (APS) nevű tekintélyes civil szervezet csütörtökön kezdődött berlini konferenciája alkalmából ismertetett adatok szerint az orvosi beavatkozások során minden évben nagyjából 3 ezer idegen test kerül nem szándékos módon az ellátott páciensek szervezetébe, és a betegekben felejtett sebészollók, operációs törlőkendők és egyéb eszközök miatt évi 600-700 haláleset történik.

Az APS szerint a német egészségügyi rendszerben a gazdasági szempontok gyakran erősebben érvényesülnek, mint a betegek érdeke, és nem megfelelő az ellátás-biztonsági ellenőrzés. Főleg a kellően széles hatáskörrel rendelkező intézmények hiányoznak - mondta az APS elnöke, Hedwig Francois-Kettner, megjegyezve, hogy egy civil szervezet lehetőségei igen korlátozottak.

Az egyik legnagyobb betegbiztosító, a Techniker Krankenkasse (TK) is bírálta a kórházak, klinikák működését. A társaság adatai szerint az évente nagyjából 19 millió kezelés, orvosi beavatkozás során elkövetett műhibák száma 360 ezer és 720 ezer közöttire tehető. Gyakran figyelmetlenségből fakadó, könnyen elkerülhető esetekről van szó.

A TK megbízásából készült felmérés szerint a németek 15 százaléka azt állítja, hogy az utóbbi tíz évben legalább egyszer történt a kárukra mulasztás orvosi vizsgálat vagy kezelés során.

Hermann Gröhe egészségügyi miniszter a betegbiztonságot erősítő kormányzati lépéseket ígért a konferencián. Kiemelte, hogy rövidesen bevezetik azt a szabályt, hogy az egészségügyi intézményeknek be kell jelenteniük, ha úgynevezett multirezisztens kórokozót (MRK) mutatnak ki az intézményben. A szigorításra azért van szükség, mert évente 10-15 ezren halnak meg a német kórházakban, klinikákon elkapott, MRK okozta fertőzésben - mondta a miniszter.

Németországban egyébként tavaly történelmi csúcsra emelkedett az orvosok száma. A napokban megjelent adatok szerint a szövetségi orvosi kamaránál tavaly 365 247 gyógyító munkát végző orvost tartottak nyilván, ami 50 százalékos emelkedés a Németország újraegyesülése évében, 1990-ben regisztrált szinthez képest. Az országban így 221 lakosra jut egy orvos. A külföldi állampolgárságú orvosok száma tavaly 39 600 volt, 10,5 százalékkal emelkedett 2013-hoz képest. A szakmában egyre több a nő, tavaly 45,5 százalékos volt az arányuk.

| bulvár, egészségügy, Németország, műhiba
2015-04-16 18:27:25


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.