Továbbra is gyakori Magyarországon a kórházi erőszak

Továbbra is gyakoriak az ápolók ellen elkövetett erőszakos cselekmények; az ápolóknak csak 13 százaléka nem lett áldozata valamilyen kórházi agressziónak - számol be a Magyar Nemzet hétfői száma egy kutatást ismertetve.

Az Ápolási Szakmai Kollégium felkérésére készített, 2420 ápoló megkérdezésén alapuló kutatásból kiderült, a szakdolgozók 51 százalékát egy-két alkalommal, 29 százalékát több esetben is érte már atrocitás. Hét százalékuk pedig arról számolt be, hogy ez rendszeresen előfordul munkájuk során.

Még ennél is aggasztóbb a helyzet, ha az agresszió formájáról van szó: az ápolók 37 százaléka fizikai támadással, közel 8 százaléka pedig már szexuális zaklatással is találkozott. Ez utóbbiba ugyan beletartozik a szóban és tettlegesen előforduló zaklatás is.

A szakdolgozókat a betegek és azok hozzátartozói egyaránt bántalmazzák, ám inkább a betegek részéről lehet számítani agresszív megnyilvánulásokra. A megkérdezettek 31 százalékának munkáját teljes mértékben befolyásolja az ilyen viselkedés, 57 százalékukét csak részben, és csak 12 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nincs hatással munkájukra az ilyen cselekmény.

Az egészségügyi dolgozók évek óta közfeladatot ellátó személynek minősülnek, ám a kutatást készítője, Vörösmarty Attila szerint a jogszabályváltozás nem hozta meg a kívánt hatást, mert míg a rendőrök esetében tisztában van azzal az elkövető, hogy ki ellen lép fel, az egészségügyiek fehér köpenye nem visszatartó erő. A szakember szerint további lépéseket kellene tenni az erőszak megfékezése érdekében - olvasható a napilapban.

| kórházi erőszak, ápoló, atrocitás
2015-04-21 09:09:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop