Fennakadásokat okozott Romániában az egészségügyi kártyás rendszerre való áttérés

Fennakadásokat okozott a romániai orvosi rendelőknél, kórházaknál és az egészségbiztosító megyei kirendeltségeinél hétfőn az elektronikus egészségügyi kártyára való áttérés.

Május elsejétől kizárólag a bankkártya méretű, a biztosított személyi adatait digitális formában tartalmazó új egészségügyi kártyák alapján lehet elszámolni Romániában az ingyenes családorvosi vagy kórházi szolgáltatásokat, illetve az árkedvezményes gyógyszereket az országos egészségbiztosítási pénztárnál (CNAS).

Román médiajelentések szerint sok helyütt gondot okozott a kártyák aktiválása. Az Agerpres hírügynökség arról számolt be, hogy az egészségbiztosító Hunyad megyei szervere húszpercnyi működés után elérhetetlenné vált, és így a kedvezményes gyógyszerekért jelentkező krónikus betegek egy részének nem sikerült kiállítani a receptet, mert nem lehetett aktiválni a kártyájukat.

A Digi 24 hírtelevízió szerint az orvosi rendelőkben országszerte torlódás alakult ki, mivel nagyon lassan vagy egyáltalán nem sikerül aktiválni a páciensek egészségügyi kártyáját.

A Romania TV hírcsatorna arról tudósított, hogy sokan nem tudják, hogyan kell használni az egészségügyi kártyát. Állítólag több bank is jelezte, hogy készpénzkiadó automatáiban elnyelt egészségügyi kártyákat talált.

Az áttérés a CNAS kirendeltségeinél is sorállást okozott, mert - bár több mint 14,3 milliót kiosztottak - még mindig több mint 800 ezer biztosítottnak nem sikerült kézbesíteni az egészségügyi kártyáját.

A CNAS azt állítja, hogy a szerverei működnek, és nem tagadják meg az ingyenes orvosi ellátást azoktól sem, akiknek még nem sikerült hozzájutniuk a kártyájukhoz, ha a számítógépes adatbázisból kiderül, hogy kiállították már számukra az okmányt. Román médiabeszámolók szerint viszont több orvosi rendelőtől és kórháztól elküldték a kártya nélkül érkező pácienseket.

Az elektronikus egészségügyi kártyás rendszer februártól működik Romániában, de eddig a papíralapú igazolással párhuzamosan használták. A román kormányfő szerint az új rendszer visszaszorítja majd a korrupciót, hiszen nem lehet majd fiktív egészségügyi szolgáltatásokat elszámolni az állami egészségbiztosítónál.

| Románia, egészségügy, egészségügyi kártya
2015-05-04 13:54:20


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...