Zombor: szövetségben a gyógyszerészekkel

A gyógyszerészekkel kötött partneri együttműködés sikerre ítéltetett - hangoztatta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Komáromban, a XII. Országos Patikanap megnyitóján.

Zombor Gábor kifejtette: a szövetséget szeretnék fenntartani, idén már megközelíti a tízmilliárd forintot a kisebb patikák támogatására és más ösztönző programokra fordított központi költségvetési támogatás.

Közölte azt is: a 2016-os költségvetésben hétmilliárd forinttal megemelik a gyógyszer-támogatási keretet, és ötmilliárd forinttal nő a gyógyászati segédeszközökre fordítható összeg.

A politikus elmondta, hogy korábban erős liberalizációs nyomás alatt volt a gyógyszerész szakma, de a megváltozott törvényi háttérrel a tulajdonosi szemlélet, a magyar gyógyszerészek tulajdonosi szerepvállalása került előtérbe. Zombor Gábor szólt arról, hogy emiatt az EU kötelezettségszegési eljárást indított a patikák tulajdonszerzési gyakorlatát szabályozó rendelkezések miatt. "Egy oldalon állunk, szövetségben vagyunk, hogy kitartsunk a gyógyszerészek és a korábbi döntések mellett, hogy ne strómanként kelljen, félrabszolgaságban dolgozni a saját tulajdonukban" - fogalmazott Zombor Gábor.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, a patikanap megnyitója után rendezett szakmai konferencián ismertetik az allergiás betegségek megelőzésére és a racionális vitaminhasználatra kidolgozott lakossági tájékoztató programokat, amelyeket a kamara a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel kötött megállapodás alapján dolgozott ki.

Az allergiamegelőző programot a napokban indítják el, a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok használatáról szóló tájékoztatókat szeptemberben juttatják el az ország 2300 gyógyszertárába - ismertette a kamara elnöke.

| egészségügy, gyógyszerészet, Zombor
2015-06-03 21:11:12


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...