Innovatív gyógyszergyártók: a gyógyszert a jelentőségének megfelelően kellene kezelni

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint a gyógyszert a jelentőségének megfelelően kell(ene) kezelni az egészségügyi rendszeren belül, a népegészségügyi mutatók tartós és jelentős javításához szükség van a fenntartható gyógyszer-finanszírozás feltételeinek megteremtésére is, ami pluszforrások nélkül nem valósítható meg.

Az egyesület az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a kormány az egyik legfontosabb célkitűzésének tekinti a magyar lakosság egészségi állapotának javítását az Egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi ágazati stratégia alapján.

Hozzátették: néhány területen ugyan történt pozitív változás, ám sok fontos népegészségügyi mutató továbbra is nagyon kedvezőtlen, Magyarország jól láthatóan lemaradt egyebek mellett a születéskor várt élettartamot vagy a halálozási mutatókat tekintve a régió országaitól is.

A szervezet úgy véli, a programban felvázolt cél elérése csak arra elég, hogy mérsékelje az ország lemaradását. A problémák megoldására szánt eszközök közül hiányoznak a gyógyszeres kezelések hatékonyságának fokozására vonatkozó új elképzelések, annak ellenére, hogy egészséggazdasági tanulmányok bizonyítják: a hatásos és biztonságos gyógyszer az egészségbe történő állami befektetés egyik legeredményesebb eszköze.

Kitértek arra: a közismerten nagyon alacsony magyar egészségügyi költségvetéshez viszonyítva magas a gyógyszerkiadások aránya, azok számszerűsített értéke jelentősen elmarad a nyugati és több szomszédos országétól. Hozzátették, időnként nem helytálló nemzetközi összehasonlítások is megjelennek, és ezek akár fontos döntéseket is befolyásolhatnak, ezért elengedhetetlennek tartják annak tisztázását, hogy a receptköteles gyógyszerek tekintetében Magyarországon az egy főre jutó gyógyszerköltés 2012-ben 146 dollár volt, a magánkiadás pedig 125 dollár.

Ezzel az abszolút értékkel Magyarország a vizsgált 32 OECD-tagállam között az utolsók között szerepel - írták, megjegyezve: ha azt is figyelembe vesszük, hogy a megbetegedési mutatók alapján a többet költők között lenne a helyünk, akkor még rosszabb a helyzet.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének meggyőződése, hogy a népegészségügyi mutatók tartós és jelentős javításához a fenntartható gyógyszer-finanszírozás feltételeinek megteremtésére is szükség van, ami - hasonlóan az egészségügy más területeihez - plusz forrásbevonás nélkül nem valósítható meg.

Úgy vélik, elkerülhetetlen a gyógyszerközkiadások (beleértve minden gyógyszer-ártámogatásra fordítható költségvetési sort) kiigazítása a valós szükségleteknek megfelelően, biztosítva a finanszírozási rendszer fenntarthatóságát.

Magyarországon is megfontolandó az a több európai országban már bevált gyakorlat, amely szerint az éves gyógyszerközkiadásokat legalább a gazdasági növekedés mértékével indokolt emelni. E nélkül - írták - a magyar betegek a legújabb, új gyógyulási lehetőséget jelentő gyógyszerek jelentős részéhez nem vagy csak többéves késéssel jutnak hozzá.
| gyógyszer, népegészségügy, egészségpolitika
2015-06-08 21:29:10


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...