Zombor: országossá teszik a vastagbélszűrési programot

A jövő évi felkészülés és a megyei modellprogram után országossá teszik a vastagbél- és végbélszűrési programot, valamint százezer nőnek küldenek ki méhnyakszűrésre szóló meghívót - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt csütörtökön Budapesten.

Zombor Gábor elmondta, a kormány célja, hogy nagyban csökkentse ezen megbetegedések előfordulását, növelje a szűréseken részt vevők létszámát, és ehhez komplex programokat dolgoztak ki. Az államtitkár ezek között említette a fiatal lányoknak kérhető ingyenes HPV-védőoltást és a védőnői képzést a méhnyakszűrés elvégzéséhez. Ugyanide sorolható az az ösztönzőrendszer, amelyet az alapellátási törvénytervezet rögzít: azok, akiknél a szűrésen elváltozást találnak, elsőbbséget élvezhetnek a várólistához, előjegyzési listához kötött vizsgálatoknál.

Zobor Gábor kiemelte, hogy 1500 védőnőt készítettek fel a méhnyakszűrési vizsgálat elvégzésére. Ennek a rendszernek hosszú távú eredménye lesz, a cél az, hogy minél több 25-65 év közötti nő jelentkezzen az ingyenes szűrővizsgálaton, és csökkenjen az ebben a betegségben elhunytak száma. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, még mindig évente négyszáz nő hal meg méhnyakrákban Magyarországon, holott a betegség korai felismerésével minimálisra csökkenthető a halálozás.

A másik szűrőprogramról szólva az államtitkár elmondta, hogy a Csongrád megyében indult vastagbélszűrési modellprogramot országossá szeretnék terjeszteni. Pozitívumként értékelte, hogy a program során 22 ezren kaptak ilyen szűrésre meghívót, és az átszűrtségi arány majdnem eléri az 50 százalékot. Az országos programra hatmilliárd forint áll rendelkezésre uniós forrásból - tette hozzá. Zombor Gábor azt mondta, a tapasztalatok és az eredmények reményt adnak arra, hogy ez egy jól elindított, megszervezett, hosszú távon fenntartható és sok ember életét megmentő program lesz. Jelezte, szintén olyan megbetegedésről van szó, amelyet ha időben felismernek, műtéti úton és onkológiai terápiában is jól kezelhető. Évente nagyjából ötezren halnak meg vastagbél- és végbéldaganatban, a rendszeres szűrésekkel a felére lehetne csökkenteni a halálozást az 50-70 éves korosztályban - ismertette.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos a méhnyakszűrésekről szólva azt mondta: az a cél, hogy ezeket a vizsgálatokat minél közelebb vigyék az érintett korosztályhoz, főként olyan településeken, ahol körülményes eljutni szakorvoshoz.

Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy Magyarországon évek óta nagyon magas a daganatos megbetegedések száma és az ebből adódó halálozási arány, ennek a csökkenéséhez átfogó rendszer kell.

Az ingyenes méhnyak- és vastagbélszűrés fájdalommentes, egyszerűen elvégezhető vizsgálat.

| egészségügy, megelőzés, egészségpolitka
2015-06-11 20:57:58
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop