Továbbfejleszti egészségügyi együttműködését Közép- és Kelet-Európa Kínával

Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok egészségügyi együttműködésének fejlesztési lehetőségeivel foglalkozik a témáról rendezett konferencia, amely kedden nyílt meg Prágában.

Csehország, Kína, egészségügy, Kína | MTI Hírek12 | Kokes, J.
A 17 résztvevő ország képviselői az előzetes tervek szerint nyilatkozatot írnak alá a találkozón, amelyen Magyarországot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára képviseli.

Liu Jen-tung kínai kormányfőhelyettes beszédében úgy vélte, hogy a jövőben több téren is széles lehetőségek nyílnak az együttműködésre országa, valamint a kelet- és közép-európai térség államai között. Konkrét példaként az ösztöndíjas diákok rendszeres és az eddiginél aktívabb cseréjét említette.

Mint mondta, nagyon örülne, ha a következő ilyen találkozóra Kínában kerülne sor.

Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter kijelentette: "Egészségügyi rendszereink nagyon eltérőek, és mint egészségügyi miniszterek szeretnénk a legjobb ellátást biztosítani állampolgárainknak. A mai globális világban ezt egyedül nem tudjuk elérni, fontos a kölcsönös együttműködés. Az aláírandó nyilatkozat lefekteti a kölcsönösen előnyös együttműködés alapjait."

"Meggyőződésem, hogy a modern európai egészségügy számára hasznos lehet a hagyományos kínai egészségügy tapasztalatainak felhasználása" - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, aki személyesen nyitotta meg a fórumot. "A 17 egyenrangú ország laza szövetségének együttműködését a kölcsönös tisztelet, a politikai bizalom, a széles gazdasági és kereskedelmi forgalom jellemzi" - szögezte le.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke beszédében felszólította a minisztereket, hogy vizsgálják meg az országaik egészségügyi rendszerében rejlő tartalékokat és korlátozzák a pazarlást. Chan úgy vélte, hogy ma az egészségügyi rendszerek kiadásainak mintegy 30 százalékát nem jól használják fel. "Ha ezeket a tartalékokat ki tudnánk használni, nem lenne szükség a pénzügyminiszterekkel évente vitatkozni az ágazat költségvetésének emeléséről" - jegyezte meg.

| Csehország, Kína, egészségügy
2015-06-16 17:54:32

Web Design & Development Prowebshop