Helyettes államtitkár: a lépcsőzetes béremelés a rezidensprogramban kezdődik

A lépcsőzetes egészségügyi béremelés a rezidensprogramban kezdődik - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért és EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára a TV2 Mokka című műsorában csütörtök reggel.

Mészáros János ezt azzal magyarázta, hogy a szakorvosképzés július elsejétől hatályos programjával mutatható be a leginkább, "milyen lépéssorozatot kell megtenni ahhoz, hogy utána egy igényeknek megfelelő bérszínvonal tudjon kialakulni" lépcsőzetesen.

Közlése szerint az egészségügyben dolgozók szerdai demonstrációján elhangzó igényeket már a korábbi tárgyalásokon is jelezték az érdekképviseletek, és az államtitkárság javarészt megtette a saját hatáskörébe tartozó intézkedéseket.

Megemlítette: a mozgóbérelemek befagyasztását július elsejével "fel lehetett engedni", s azt beépítették az alapbérbe, ami a 43 ezer ágy mellett dolgozó szakdolgozónak 10-15, a 18 ezer orvosnak 20-25 ezer forintos bruttó béremelést jelent.

Az egészségügyi dolgozók petíciójában kilátásba helyezett, szeptember 30-án egyszerre "élesítendő" felmondásokról a helyettes államtitkár azt mondta, "tárgyalással és konstruktív, együttműködő magatartással sokkal inkább lehet eredményt elérni".

| bér, rezidensprogram, egészségügy, egészségpolitika
2015-07-02 21:20:17


data-full-width-responsive="true">