Csaknem hatezer vizsgálatot végezetek Erdélyben önkéntes orvosok

Egy hét alatt csaknem hatezer vizsgálatot végzett Erdélyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvoscsoportja májusban - közölte az adatok összesítése után a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

Az önkéntesek kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyerekeket. Huszonkilenc orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, amelynek főbb állomásai Székelyudvarhely, Bánkfalva, Zetelaka, Gyimesbükk, Hidegség, Csíkmenaság, Székelyvarság, Oklánd, Csíkszentmárton és Csíkszereda voltak.

Az orvoscsoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekekkel foglalkozó neurológus, fül-orr-gégészek, szemész, fogorvosok, gyógypedagógus, szülész-nőgyógyász, gyermek urológus, ortopéd műszerész, mentőápolók és szakorvosjelöltek vettek részt.

A szakemberek a vizsgálatok elvégzése után 16 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, a szemészeti szűrővizsgálatok alapján 50 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 23 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, csaknem 470 ezer forint értékben.

Idén is a csoporttal tartott a gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, amelyben az önkéntes orvosok 355 nőgyógyászati szűrést végeztek el. A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején, és 18 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra vagy betegségre, egy esetben gyógykezelésre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 43 esetben gyógyszeres terápiára lesz szükség. A műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi szakemberek végzik el.

Ugyancsak részt vett a gyógyító körúton a szolgálat mozgó fogorvosi rendelő is, amelynek szakemberei egy hét alatt több mint 200 óvodás és általános iskolás gyermek fogait vizsgálták meg és 270 fogászati kezelést végeztek. Idén főleg Csíkmenaságon állomásozott a fogászati busz, ezen kívül az orvosok Oklándon, a helyi fogorvosi rendelőben szűrtek és kezeltek. Az önkéntesek különösen nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika megtanítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb október 3. és 11. között utaznak Erdélybe a szolgálat egészségügyi programja keretében.

| orvos, önkéntes, erdély, egészségügy
2015-07-02 21:23:58


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...