Rétvári: komplex, sokszakmás kórházra van szükség a fővárosban

Komplex, sokszakmás, sürgősségi ellátásra alkalmas és egy telephelyen működő új budapesti kórházra van szükség Rétvári Bence szerint.

kórház, egészségpolititka | MTI Hírek12
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján

azt mondta, hogy a kormány támogatja a fővárosi kórházépítést, és vidéken nagyobb arányú fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban. Kifejtette, hogy 2010 után felgyorsultak a beruházások, a korábbiakban soha nem volt olyan négyéves ciklus, amikor ennyi egészségügyi fejlesztés valósult meg.

Példaként említette, hogy infrastruktúrára 322 milliárd, eszközfejlesztésekre 104,6 milliárd - azaz összesen mintegy 500 milliárd - forintot fordítottak a területi egyenlőtlenségek mérsékelése érdekében. A reformok jó működésével magyarázta, hogy a keresőképtelenségi napok harmadával csökkentek, 33 ezerről 20 ezerre.

Rétvári Bence közlése szerint a támogatásokból elsősorban a vidék részesült, miként a regionális operatív programok forrásai is ott jelentkeztek. Utóbbiból a többi között a leghátrányosabb kistérségek alapellátását, a járóbeteg szakellátást, a gyermeksürgősségi ellátást és a vérellátó központokat fejlesztették. Emellett 452 milliárd forint jutott energetikai korszerűsítésre az ágazatban.

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működéséért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a 2016-os költségvetésben 1 milliárd forint áll rendelkezésre az új komplexum megtervezésére. A kórházat - látva a budapesti ellátórendszeri viszonyokat - elsősorban Budán szeretnék felépíteni, azon belül több helyszín látszik alkalmasnak, de még a döntési mechanizmus elején járnak - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikor épülhet meg a kórház, azt felelte: reálisan két-három éven belül.

A helyettes államtitkárt megkérdezték az újpesti Károlyi Sándor Kórház önállóságának megszűnéséről is. Azt válaszolta, hogy a kórház fenntartója és a Honvédkórház között megállapodás jött létre, amely szerint az intézmény aktív ellátási funkciója a Honvédkórházhoz kerül át október 1-jével, folyamatos átmenettel.

Rétvári Bencét Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár esetleges távozásáról faggatták. Válaszában az államtitkár az egyik legtöbbet, legfontosabb témákban nyilatkozó államtitkárként hivatkozott Zombor Gáborra, hozzátéve: szerinte ilyesfajta sajtóértesülésekkel nem érdemes foglalkozni.

| kórház, egészségpolititka
2015-08-21 00:17:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop