Novák Katalin: fenntartható társadalombiztosításra van szükség

Proaktív és preventív, hosszabb távon fenntartható társadalombiztosítást kell kialakítani, amelyben a szociális biztonság nem költség, hanem beruházás - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a szerdán kezdődött nemzetközi társadalombiztosítási konferencia megnyitóján, Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Társadalombiztosítási aktuáriusok és statisztikusok 18. konferenciáján arról beszélt, Magyarországon a lakosság száma 34 év alatt 800 ezerrel csökkent. Ezért a legnagyobb kihívás jelenleg az ország demográfiai helyzete, és az, hogy egy öregedő társadalomban hogyan tudnak fenntartható, hosszú távú, megbízható társadalombiztosítási, oktatási és szociális rendszert létrehozni.

Novák Katalin emlékeztetett arra: 2010-ben, amikor megalakult az Orbán-kormány, számos tervük volt arra, hogyan reformálják meg az egészségügyet, a társadalombiztosítást, az oktatást, a nyugdíjbiztosítást, de nem voltak ehhez megfelelő adatbázisok, márpedig nem lehet reformokat bevezetni megfelelő adatok nélkül.

Ezért dolgoznak az adatbázisok frissítésén, harmonizálásán, és az összegyűjtött adatok alapján kezdtek bele a szociális rendszer, a családi kedvezmények, az egészségügy, az oktatás megreformálásába.

Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője arról beszélt, munkájukat összefogja a "hideg fej és meleg szív" elve, a társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatóságért viselt felelősség.

Közölte: a szociális biztonság globális és lokális is, sok ponton csatlakozik egymáshoz, de továbbra is nemzetállami szinten szerveződik. A különböző régióknak más-más problémáik vannak, és ezek a különbségek a konferencia előadásain is megjelennek.

Példaként említette, hogy szerda délelőtt a közép-kelet-európai országokra koncentrálnak, és azokra a kiívásokra, amelyek a felosztó-kirovó rendszerekkel és a csökkenő termékenységgel kapcsolatosak. Az olyan országban pedig, ahol fedezetrendszerek működnek, a prudens befektetési politika van a fókuszban - tette hozzá.

Erről Frank Stoové, a Nemzetközi Társadalombiztosítási Szövetség (ISSA) elnöke köszöntőjében elmondta: a háromnapos konferencián 30 szakértő osztja meg tapasztalatait a társadalombiztosítás és finanszírozhatóság témájában, a konferencián 270 küldött vesz részt, több mint 80 ország 123 szervezetéből.

Mint mondta, a rövidtávú pénzügyi nyomás, a munkaerőpiac átalakulása és a hosszabb távú demográfiai változások közötti egyensúly miatt fontos a fenntarthatóság kérdése.

Hangsúlyozta: ugyanakkor egyre nagyobb szerepet kap a társadalombiztosítási rendszerek értékelése, tervezése, finanszírozása, a befektetési kérdések és a kockázatkezelés, ebben nyújtanak nagy segítséget a biztosítási matematikusok, ezért az aktuáriusi munka is a konferencia egyik fontos témája, különösen a társadalmilag felelősségteljes befektetések kérdése.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Nemzetközi Társadalombiztosítási Szövetség (ISSA) háromnapos nemzetközi konferenciáján a résztvevők a többi között áttekintik a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát közép-európai szemszögből, az aktuáriusi munka helyes gyakorlatát, a társadalombiztosítás társadalmi és gazdasági hatásainak elemzését és a befektetéseket.

| társadalombiztosítás, nyugdíjbiztosítás
2015-09-16 23:00:43
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop