Az európaiak isznak és dohányoznak a legtöbbet, a népesség több mint fele túlsúlyos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán közzétett jelentése szerint az európaiak isznak és dohányoznak a legtöbbet a világon, a népesség 59 százaléka túlsúlyos, ami komoly egészségügyi kockázattal jár.

A WHO európai régióról szóló jelentése megjegyzi, hogy miközben sok országban csökkentek a korai halál kockázati faktorai, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás tekintetében még mindig riasztóan magasak az arányok.

"Az európaiak többet isznak és dohányoznak, mint bárki más. Világbajnokok vagyunk - de ez nem jó rekord" - jelentette ki Claudia Stein, a WHO európai információs, kutatási és innovációs kérdésekben illetékes vezetője.

Hozzáfűzte, hogy ennek különösen a fiatalokra van komoly hatása, mivel ezek a kockázati tényezők megrövidíthetik az életüket. Az európai régióban a lakosság majdnem 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, és 30 százalék dohányzik. Évente átlag minden ember 11 liter tiszta alkoholt fogyaszt.

A jelentés megállapította, hogy a várható élettartam Európa-szerte nő és 2020-ig várhatóan évente 1,5 százalékkal csökken a korai halálozás aránya. Az adatok azt mutatják, hogy a kardiovaszkuláris betegségek, a rák, a diabétesz és a krónikus légzőszervi betegségek okozta halálozás erősen csökken. A 2012-ben kiadott legutóbbi jelentés óta jelentős javulás észlelhető a külső halálokok - közlekedési balesetek, öngyilkosságok - miatt bekövetkező halálozás tekintetében is.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója üdvözölte a kedvező egészségügyi változásokat, és a várható élettartam növekedését. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ezek a javuló tendenciák megfordulhatnak, ha az alkoholfogyasztás és a dohányzás a jelenlegi arányban folytatódik. "Ez különösen a fiatalokra vonatkozik, akik emiatt talán nem élhetnek majd olyan hosszú ideig, mint a nagyszüleik" - mondta.

A nemzetközi szervezet jelentése a védőoltások vizsgálatára is kiterjedt, és megállapította, hogy a lefedettség általában jó szintet mutat. A rubeola elleni immunizáció 2010-ben 93,4 százalékos, 2011-ben 93,7 százalékos, 2012-ben 94,6 százalékos volt, és az arány azóta is tovább emelkedik.

Jakab Zsuzsanna azonban megjegyezte, hogy az elmúlt években több kanyarójárvány is kitört az immunitás még meglévő hiányosságai miatt. Idén négyen hunytak el a régióban rubeola következtében, egy gyermek pedig diftériában halt meg - ez volt három évtizede az első ilyen eset.

| európai, alkoholfogyasztás, dohányzás, túlsúly
2015-09-24 11:18:03


Újabb hungaricum

1,6 milliárd forintért szerzett be eszközöket a mentőszolgálat Kásler Miklós: a kormány mindig kiemelt figyelmet szentelt a mentőszolgálat fejlesztésén túl az ott do...


Hálapénz elleni kampány Romániában

A bűnszövetkezetbe álnéven beépülő, fedett nyomozók mintájára Romániában "fedett páciensek" segítségével próbálják leleplezni a kórházakban működő hálapén...


Mégsem volt minden rendben?

Hiányosságokat tárt fel a vészhelyzeti betegellátás ágazati irányításában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2015 és 2017 közötti időszakot érintő ellenőrzésekor.


A DK a kisvasútról

Újabb milliárdokat akarnak elszórni Orbán Viktor kisvonatfüggőségére, miközben az ápolók és tanárok béremelését leszavazták


Kásler szerint minden tökéletesen rendben van

Csökkent a külföldön munkát vállaló orvosok száma, a 2010-ig tapasztalható kedvezőtlen trend mára megfordult - mondta Kásler Miklós. Jelenleg hatezerrel több orvos do...


data-full-width-responsive="true">