Ónodi-Szűcs Zoltán: teljes offenzíva lesz az egészségügyben

Teljes offenzíva lesz az egészségügyben; koncepció mentén fognak dolgozni, amely már készen van, ebben a legfontosabb, hogy a betegek és ne az egészségügy működtetőinek az érdekeit szolgálják - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán új egészségügyi államtitkár a Magyar Időknek adott, hétfőn megjelent interjújában.

Álláspontja szerint csak akkor tudnak pluszforrásokat kérni a költségvetésből, ha változtatnak a rendszeren és az érdekeltségi viszonyokon, mert enélkül "semennyi pénz nem lenne elegendő".

Közölte továbbá, hogy a szakmának a gyógyítással kell foglalkoznia, a háttértevékenységeket más módon, hatékonyabban is lehet működtetni. Meg kell vizsgálni, hogy mekkora egységeket kell, lehet egy helyről átirányítani és nem biztos, hogy térségi vagy megyehatárokban kell gondolkodni.

Az egészségügyi dolgozók életpályamodelljével kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, olyan sokféle jogviszonyban dolgoznak ma az egészségügyben, hogy arra nem lehet életpályamodellt építeni. Elmondta még, hogy most már rendet tudnak tenni a kórházi minimumfeltételek terén is, és a jövőben ahhoz kell kötni a működési engedélyeket, hogy az ott dolgozó orvosnak megvan-e kompetenciája. "A jelenlegi leltári jellegű minimumrendelet helyett kompetenciához és tevékenységhez kötött lincencrendszert kell kialakítani" - fogalmazott.

A háziorvosi praxisokkal kapcsolatban Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, hogy terveik szerint ezekhez számos olyan tevékenységet delegálnak, amelyekért most szakrendelőbe kell menni, ezzel bővítik az alapellátást és eszközrendszerét is.

| egészségügy, Ónodi-Szűcs Zoltán, életpályamodell, kórház, háziorvos
2015-10-19 22:07:47


data-full-width-responsive="true">