Szaúdi légicsapás ért egy jemeni kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül üzemeltetett

Szaúdi légicsapás ért egy észak-jemeni kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet üzemeltetett. A kórház súlyos károkat szenvedett és ketten könnyebben megsebesültek - közölte az MSF kedden.

A Szaada tartományban lévő kórházat több találat érte, az első az akkor éppen üresen álló műtőtermet, egy további pedig a szülészeti osztályt érte. A sürgősségi osztályon elfoglalt személyzet még időben el tudta hagyni az épületet - mondta Hasszán Boucenine, az MSF vezetője a Reuters hírügynökségnek telefonon.

"Akár véletlen is lehetne, de tény, hogy háborús bűncselekményről van szó. Nincs semmi oka annak, hogy valaki egy kórházat támadjon. Közel két héttel ezelőtt átadtuk (a légi hadműveleteket végző szövetségnek) a GPS koordinátáinkat" - mondta Boucenine.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. A szunnita többségű Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított. Eddig mintegy 2 500 polgári áldozata volt a harcoknak.

A keddi légicsapással egy hónap alatt másodszor ért támadás MSF-intézményt. Október elején az amerikai haderő az afganisztáni Kunduzban üzemeltetett MSF-kórházra mért légicsapást, amelynek során harmincan meghaltak, köztük a segélyszervezet tucatnyi dolgozója is. A kórház teljesen romba dőlt. Barack Obama amerikai elnök október közepén bocsánatot kért az MSF-től. A szervezet többször sürgette, hogy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki a kunduzi esetet, amelyet a jótékonysági szervezet szintén háborús bűncselekménynek minősített.

Az Egyesült Államok hírszerzési értesülésekkel és logisztikai támogatással látja el a szaúdi vezetésű szövetséget Jemenben, azonban amerikai hivatalos források megerősítették, hogy a célpontok kiválasztásába nincs beleszólásuk.

| légicsapás, Orvosok Határok Nélkül, jemeni kórház, bulvár
2015-10-28 16:10:26

Web Design & Development Prowebshop