Mikola: a Külügyminisztérium továbbra is segítene kapcsolatot teremteni az oltóanyaggyártó országokkal

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) továbbra is közreműködői segítséget nyújt abban, hogy el tudja érni azokat az országokat, amelyek különböző oltóanyagot gyártanak, és a külképviseleteken keresztül meg is keresték őket. Erről Mikola István, a KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára beszélt szerdán az MTI-nek.

egészségügy, oltóanyag | MTI Hírek12
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy legutóbb júliusban, a BCG-oltások kapcsán kért segítséget a tárcától az országos tisztifőorvos és a beszerzésért felelős Novartis Hungária Kft., mondván, mindent elkövettek, hogy megkapják az oltásokat, de a dán gyártó időszakosan leállt a vakcina előállításával.

Mikola István elmondta, sikeresnek bizonyult a minisztériumi közreműködés, hiszen rövid időn belül megoldódott a probléma, így átmeneti időre sikerült kanadai közreműködéssel beszerezni egy bolgár gyártású BCG-vakcinát.

A KKM továbbra is szeretne közreműködői segítséget nyújtani az Országos Tisztiorvosi Hivatallal (OTH), ezért egy hosszabb távú együttgondolkodásban állapodtak meg az OTH-val, hiszen - mint fogalmazott - "növekednek az elvárások a vakcinagyártó cégekkel szemben".

Mikola István utalt arra, hogy a migrációs nyomás is felerősíti a keresletet, hiszen a menekülteket és a velük érkező gyerekeket is oltani kellene.

"Megpróbáljuk a nagykövetségeinket aktivizálni, és minden olyan országgal felvenni a kapcsolatot, és velük kapcsolatba lépni, amelyben van oltóanyaggyártás", és olyan megoldást keresni, amely Magyarország számára nem jelent többletkiadást - mondta az államtitkár. Hozzátette: 40-50 olyan került képbe, amellyel érdemes felvenni a kapcsolatot.

| egészségügy, oltóanyag
2015-10-28 20:55:56

Web Design & Development Prowebshop