MSZP: óriási uniós források lennének az egészségügyi béremelésre

Az MSZP szerint azonnali és jelentős béremelés kell az egészségügyben az orvosoknak és a nővéreknek, és erre óriási uniós forrás áll rendelkezésre.

Ujhelyi István, az ellenzéki párt alelnöke, európai parlamenti képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján - amelynek hangfelvételét az MSZP sajtóosztálya juttatta el az MTI-nek - azt mondta, semmilyen aktív lépés nem történik a magyar orvosok hazahozatala érdekében, holott az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa szerint az EU biztosított a magyar kormánynak forrást erre.

Elmondása szerint a biztos írásbeli kérdésére úgy válaszolt: az Európai Szociális Alapból finanszírozhatna olyan programokat a magyar kormány, amellyel jelentősen növelhetné a nővérek és az orvosok fizetését, illetve itthon tarthatná a rezidenseket. Megjegyezte, csak az Európai Szociális Alapból 4,7 milliárd euró áll rendelkezésre.

Ujhelyi István azt kérdezte a kabinettől, milyen módon kívánja felhasználni ezt az uniós forrást.

Ujhelyi István szerint naponta három orvos és két nővér hagyja el a magyar egészségügyet és költözik külföldre a magasabb bérek és a nyugodtabb életkörülmények miatt.

Hozzátette: Magyarországon egy diplomás szakápoló fizetése nem haladja meg a 300 eurót, Nyugat-Európában ennek 6-7-szerést keresheti meg.

Az ellenzéki politikus felhívta figyelmet arra, hogy a pécsi egyetem orvosi karán készített kutatás szerint a most végző diákok 30-40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a diplomaosztás után külföldön akar dolgozni.

| uniós forrás, egészségügy, bér, egészségpolitika
2015-11-19 19:32:27


Válsághelyzet a traumatológiai ellátásban

A Magyar Traumatológus Társaság vezetősége péntekre, 2019. június 21-re, 11 órára összehívta a társaság rendkívüli közgyűlését.


A homoszexualitás nem betegség

Melegnek lenni nem betegség, kezelésre nincs szükség, az úgynevezett konverziós terápiákat pedig be kell tiltani - jelentette ki a német szövetségi kormány egészségü...


Az Európai Bizottság szerint a magyar költségvetés jelentősen eltért az előírttól

Az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett tavaszi csomagjában figyelmeztetést küldött Magyarország számára, mivel strukturális egyenlegét tekintve...


A Párbeszéd szerint átverés a 2020-as büdzsé

Illúziókeltésnek és átverésnek tartja a 2020-as költségvetést a Párbeszéd, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nem azokra a területekre költ, amelyek támogat...


Változatlan a bárányhimlő elleni védőoltás beadásának időpontja

Nincs változás az ősztől kötelezővé váló bárányhimlő elleni védőoltás beadásának tervezett időpontjában, így azt szeptembertől 13 és 16 hónapos korban adják...