Egészségügyi államtitkár: nyolcvan pályázat érkezett a háziorvosi letelepedési pályázatokra

Nyolcvan pályázat érkezett a határidő lejártáig, október 31-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) a háziorvosi letelepedési és praxispályázatokra - mondta el az egészségügyért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek.

Ónodi-Szűcs Zoltán közölte: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hét, Pest megyében kilenc, Csongrád és Vas megyében öt-öt, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három háziorvosi praxist tölthetnek be.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy mintegy kétszáz háziorvosi praxis betöltetlen. A letelepedési pályázat keretösszege 500 millió forint volt. Hozzátette, tavaly 38 háziorvosi helyet töltöttek be, ehhez jött az idei nyolcvan pályázat.

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy vélte, így akár a felére is csökkenhet a tartósan betöltetlen praxisok száma.

Az egészségügyért felelős államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, az ágazatban olyan konkrét ügyeket kell továbbvinni, mint például az alapellátás megerősítésének folytatása népegészségügyi szempontból, amihez forrást és eszközt is kapnak majd a háziorvosok.

Továbbá fontos feladata lesz az intézményeket úgy irányítani, hogy ne "egymás elől szipkázzák el" a munkaerőt és a forrást, de elvégzendő feladat a szociális ellátás leválasztása az egészségügyi ellátásról, hiszen - mint mondta - még mindig sok helyen szociális ellátás folyik az eredetileg gyógyításra finanszírozott ágyakon.

Ezeken kívül az Országos Tisztifőorvosi Hivatalra vár a minimumrendelet átalakítása egy tevékenységalapú szabályrendszerre, valamint az új fővárosi kórház ügye. Utóbbi kapcsán az államtitkár elmondta, miniszteri biztosként Cserháti Péter korábbi államtitkár, jelenleg az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója felügyeli az új budapesti kórház beruházását.

"Ahhoz, hogy haladjuk, párhuzamosan kell dolgozni" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, reméli, hogy az első eredményeket már a jövő év első felében érzékelheti a lakosság.

Az államtitkár a fizetésével kapcsolatos sajtóhírekre reagálva jelezte: lemond államtitkári fizetése egy részéről, így a jövőben őt is a besorolás szerinti bérezés illeti meg.

Ezzel kapcsolatban elmondta, munkajogi szempontból áthelyezéssel került az államtitkári tisztségbe a korábbi Állami Egészségügyi Központ főigazgatói székéből, ezért korábbi főigazgatói illetményét kapta meg. Mivel a munkáltató a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény szerint nem csökkentheti a munkabért, saját maga mondott le a többletjavadalmazásról. Megjegyezte: mindösszesen két hétig kapott magasabb fizetést.

| háziorvos, egészségügy, ellátás, praxispályázat
2015-11-20 18:44:42


Talán most szóba állnak velük

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását.


A kormány a határon túliakra szórja a milliárdokat, közli a DK

Sajtóinformációk szerint közel százmilliárd forintot költene a kormány a határon túli magyarokra. Ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériumának csupán 4,2 mil...


Veszélyes szerek az interneten

Súlyos egészségügyi kockázatot jelent a Magyarországon is elérhető, interneten forgalmazott, MMS néven ismert csepp - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos és a kormán...


Nálunk is van már tigrisszúnyog!

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tu...


Elköltözik a Tüdőklinika

Új helyszínen, a külső klinikai tömb VIII. kerületi, Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája.