Egészségügyi államtitkárság: még több fiatal szakorvos léphet be a képzési rendszerbe

Még több fiatal szakorvos léphet be a képzési rendszerbe; annak érdekében, hogy valamennyi jelentkező bekapcsolódhasson a képzésbe, további 171-gyel emelkedik a 2015. évi rezidensi keretszám - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága szerdán az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a kormány jelentős hangsúlyt fektet a rezidensek és a fiatal szakorvosok itthon tartására. Kiemelt kormányzati cél, hogy valamennyi, a szakorvosképzést Magyarországon megkezdeni szándékozó fiatal bekapcsolódhasson a programba.

Emlékeztettek arra, hogy ennek érdekében július 1-jétől átalakult a szakorvosképzés rendszere. A rezidensek felmenő rendszerben nem egy-egy konkrét intézménnyel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal szerződnek, és illetményüket központi költségvetési forrásból fizetik ki.

Hozzátették, hogy az új rendszer hatálybalépésével ugrásszerűen nőtt a képzésbe jelentkezők száma a korábbi évekhez képest, ami mutatja az új rendszer sikerességét.

Az államtitkárság közölte: a napokban megjelent kormányrendelet pontosítja a szakorvosképzés rendszeréről szóló jogszabályokat, továbbá kiterjeszti a képzésbe történő bekapcsolódás lehetőségét. Bekapcsolódhatnak például azok a fiatalok, akik több gyermek vállalása, vagy tartós betegség, kiskorú gyermek ápolása, tudományos kutatói tevékenység, külföldi munkavállalás után szeretnének részt venni a szakképzésben.

Az így belépő rezidensek illetményéhez, valamint a rezidensek után fizetendő jogszabályi támogatásokhoz 2016-ban csaknem 600 millió forintos többletforrás szükséges, amelyet a központi költségvetés biztosít.

A közleményben kitértek arra, hogy a kormány már eddig is sok intézkedést tett a rezidensek itthon tartása érdekében. Az egyik legjelentősebb a Rezidens Támogatási Program elindítása volt 2011-től. Ennek bevezetésével a szakorvosképzésben részt vevő kezdő rezidensek illetménye bruttó 205 320 forintra, a szakvizsga előtt álló rezidenseké bruttó 211 820 forintra, a fiatal szakorvosoké pedig bruttó 254 220 forintra emelkedik. Továbbá a képzési normatívára és az úgynevezett tutori díjakra fordított összegek is nőnek, előbbi 20 ezer forintra, utóbbi 50 ezer forintra.

A 2016. évi költségvetés az eddig megtett intézkedések mellett 2,5 milliárd forint forrást biztosít a fiatal szakorvosok támogatására.

A Rezidens Ösztöndíj Programból kilépett fiatal szakorvosok 2016. január 1-jétől az illetményükön felül, valamint a teljesített ügyelet, készenlét, önként vállalt többletmunka díján túl a szakvizsga megszerzését követő legfeljebb öt évig további bruttó 151 ezer forint támogatásban részesülnek. A kormány a fiatal orvosok itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra eddig csaknem 3 milliárd forintot fordított - olvasható a közleményben.

| egészségügy, szakorvos, rezidens, egészségpolitika
2015-11-25 14:37:27

Web Design & Development Prowebshop