Varga: nem torpanhat meg az eszköz- és bérfejlesztés az egészségügyben

Nem torpanhat meg az eszköz- és bérfejlesztés az egészségügyben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fővárosi Szent Margit Kórház új radiológiai berendezéseinek átadásán csütörtökön. A kórház később kiadott közleményében azt írták, hogy a digitális röntgenberendezések kisebb sugárterhelést okoznak, emellett a környezetet sem szennyezik.

Varga Mihály úgy fogalmazott, nem maradhat el az egészségügy fejlesztése a jövőben sem, bár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben 500 milliárd forint forrás került a rendszerbe eszköz- és infrastruktúra fejlesztésére.

A tárcavezető szerint ezzel együtt "nem lehet elégedetten hátradőlni", hiszen a munkaerőhiány érzékelhető az ágazatban, és ha a jól képzett munkaerőt nem tudják megtartani, akkor el fogja hagyni az országot.

Varga Mihály jelezte, nem sajátságos magyar probléma a munkaerő-elvándorlás, de a megoldást a kormánynak kell megtalálni, lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel.

A miniszter úgy fogalmazott, a kormány megpróbálja megtalálni azokat az arányokat, ahol az egyéb nagy ágazatok is megkapják a szükséges támogatást úgy, hogy közben nem veszélyeztetik a gazdaság további fejlődését.

Az elmúlt években hozott bérintézkedések, amelyeket a kormány megtett - így a bérkiegészítés, a megemelt alapilletményhez igazított pótlékok vagy a rezidensösztöndíj -, segítettek ugyan az ágazat helyzetén, de nem oldották meg a problémákat, és ezzel a magyar kormány is tisztában van - mondta.

Varga Mihály emlékeztetett, hogy az idei költségvetésben is több forrás jutott az egészségügyre, így a gyógyító-megelőző kassza fejezetében 45 milliárd forinttal, a rezidensképzésre 6,8 milliárddal, a mentőszolgálat fejlesztésére és mentésirányításra 2,5 milliárd forinttal többet irányoztak elő.

Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy a most 250 millió forintos uniós forrásból megvalósult műszerátadással újabb fontos állomásához érkezett a kórház. Megemlítette, hogy az elmúlt években önkormányzati és fővárosi támogatással - amelynek értéke 500 millió forint volt - kisebb-nagyobb fejlesztésekkel fejlődési pályára tudták állítani az intézményt.

Az analóg technikát lecserélve öt új digitális radiológiai berendezés beszerzésével egy időben, szintén a III. kerületi önkormányzat 25 millió forintos támogatásával kialakították a gépek működtetéséhez szükséges informatikai hátteret, amely a leletezést és a képtovábbítást teszi lehetővé - ismertette a kórházigazgató.

Badacsonyi Szabolcs reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lesz lehetőségük pályázni. Elsősorban a kórház panelépületeinek energetikai korszerűsítésére, a központi műtők megújítására és egy új műveseállomás megépítésére szeretnének forrásokat elnyerni.

A Szent Margit Kórháznak az MTI-hez később eljuttatott közleményében úgy fogalmaztak, hogy a beruházás javítja a térség betegellátásának minőségét, erősíti a betegek biztonságérzetét és hatékonyabb működést tesz lehetővé.

Azt írták: az új röntgengépek nemcsak a betegek számára fontosak, hanem kiváló munkaeszközök, amelyek biztonságos környezetet teremtenek az egészségügyi dolgozóknak. A korszerű, energiatakarékos digitális diagnosztizáló berendezéseknek kisebb a sugárterhelésük a betegekre, az orvosokra és az asszisztensekre egyaránt, emellett a környezetet sem szennyezik veszélyes hulladéknak számító röntgenfilmmel és vegyszerhasználattal.

Hozzáfűzték: a fejlesztés lehetővé tette az alapellátás, a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg-ellátás közötti korszerű elektronikus adattovábbítási rendszer megteremtését is, ami alapját jelentheti egy egységes kerületi teleradiológiai rendszernek.

"A modern, a mai kor követelményeinek megfelelő, energiahatékony berendezések hozzájárulnak az észak-budai térségben élő betegek magas színvonalú és biztonságos ellátásához" - áll a közleményben.

| egészségügy, bér, egészségpolitika
2016-01-21 21:25:41
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop